Books, facsimiles & CDs

Ik ga op reis en ik neem mee …

 

… natuurlijk mijn instrument en veel muziek, maar ook enkele boeken over muziek.   En omdat het vakantie is mogen ze al eens een exotisch tintje hebben.

boek09072014

Eerst een boek over ‘Arabische Muziek’ geeft een kijk op de grote verscheidenheid aan muzikale genres doorheen de Arabische geschiedenis. Muziek speelt ook in de Arabische wereld een belangrijke rol in huiselijke kring en in het publieke leven. Ze wordt beoefend door amateurs en beroeps.  En ook de hedendaagse muziekpraktijk komt aan bod.  De muziekvoorbeelden zijn via muziekweb.nl te beluisteren en te downloaden. Dat kan ik maar beter doen voor mijn vertrek, want waarschijnlijk heb ik geen internetverbinding, waar ik naartoe ga.

Leo Plenckers, Uitgeverij Bulaaq,  2014, 317 p. Fnac, 27,50 EUR

boek09072014_3

Wat verder van huis dan,  dit boekje, gevonden bij De Slegte voor 7,50 EUR. Een paar jaar geleden kregen we de Nederlandstalige achttiende eeuwse opera ‘Sinjoor in China’ te zien.  “De vraag Van Hou” vertelt het verhaal van een Chinees in Europa tussen 1722 en 1726. ‘Het boek is behalve een historische anekdote, ook een mooie illustratie bij De geschiedenis van de waanzin van Michel Foucault. Tegelijk doet het door zijn literaire kwaliteiten denken aan Patrick Süskinds Das Parfum : de worsteling van een buitenstaander met de kleurrijke, maar harde samenleving van het vroeg-achttiende-eeuwse Frankrijk.’ NRC Handelsblad

Wel geen boek over muziek, maar toch over de achttiende eeuw !

Jonathan Spence, Uitgeverij Agon, 1990, 206 p.

boek09072014_2

Tot slot een reis dichter bij huis : “Ons muzikale brein. Wat muziek met ons doet.” De cover belooft : ‘Een boek dat uitlegt wat muziek in je hoofd doet, op een manier waardoor de magie intact blijft.’  Oliver Sacks schrijft er over : ‘Zeer enthousiasmerend, een prachtig overzicht dat alleen een wetenschapper met zo’n diepe liefde voor muziek had kunnen schrijven. Een belangrijk boek.’

Daniel Levitin,  Uitgeverij Atlas Contact, 2013, 146 p., Fnac 24,95 EUR

, , , , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *