AMUZ, Chambermusic, Concerts, Musica

24 augustus 2014 : IYAP en Klassiek op het plein

  Gallery

In het weekend van 23 – 24 augustus zijn er tweehonderd deelnemers voor de concertwandeling door de Antwerpse wijk Zurenborg, georganiseerd door AMUZ en Musica.  Het aantal is beperkt omwille van organisatorische redenen. De wandeling is tweemaal uitverkocht. De groep van zondag wordt opgedeeld in twee groepen van vijftig. Van tien tot vijf worden de muziekliefhebbers op sleeptouw genomen door wellicht de mooiste Antwerpse wijk, maar voor velen toch nog een revelatie. We gaan een privé-woning binnen in de Waterloostraat voor een eerste concert van Ensemble Tictactus.  De deelnemende ensembles worden geselecteerd door een internationaal selectiecomité. Het zijn jonge ensembles  die zich toeleggen op historische uitvoeringspraktijk.  De musici van Ensemble Tictactus zijn niet meer piepjong. Ze hebben een stevig cv, maar het ensemble is nog niet doorgebroken.  Met hun programma brengen ze muziek van John Dowland.

The Scroll Ensemble is dan weer een jong ensemble dat risico’s durft te nemen. Hun spontane improvisaties zijn misschien niet perfect, maar wie doet het hen na. Bovendien werkt het plezier erg aanstekelijk.

Het Bourdon Collectief brengt in de sport/feestzaal van een school de musette onder de aandacht. Hier treffen we naast de deelnemers aan de concertwandeling nog een jong groepje luisteraars.  De musette kleurt erg mooi, maar is na verloop wat saai. Het instrument lijkt niet over erg veel expressieve mogelijkheden te beschikken.

In een leegstaand kantoorpand tegenover bakkerij Domestic treffen we het volgende het instrumentaal ensemble ‘Les Elémens’. Les Elémens is een internationaal samengestelde groep die in Basel tot stand gekomen is.  Hoewel de locatie goed functioneerde, is ze minder sfeervol dan de andere locaties. Het samenspel, de intonatie en de stijl van dit ensemble zijn hoogstaand.

Paper Kite treffen we in restaurant Euterpia met cantates van Rameau, Krieger, Rosenmüller en Drouart de Bousset. Muziek als een frisse bries.

De concertwandeling besluit met een zesde ensemble,  Symphonie Atlantique. Het septet van Beethoven klinkt prachtig in de stemmige woonkamer aan de Transvaalstraat, waar de eigenaars ons toelaten in de intimiteit van hun woonst en hun liefde voor de schone kunsten met ons delen.

Het feest is nog niet voorbij. Wanneer ik langs de Dageraadplaats naar huis wandel – de IYAP wandeling is inmiddels ontbonden – stuit ik op het podium van ‘Klassiek op het plein’. Dit initiatief beleeft haar vijfde editie.  Wie ‘klassieke muziek’ speelt en zich wil laten horen, kan zich inschrijven. Er zijn zoveel deelnemers dat het  programma wordt uitgesmeerd over twee zondagen.  Ik word verrast door het Jachtkwartet van Mozart  door het Neretva – kwartet, weliswaar niet op darmsnaren en een divertimento van zelfde Mozart door drie basklarinetten. Eén van de organisaties achter ‘Klassiek op het plein’ is ‘De Veerman‘.

Gek genoeg twee werelden naast elkaar. 18FM ziet hierin zijn opdracht.

, , , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *