Books, facsimiles & CDs, Opinion

Anna Enquist : Kwartet

 

anna-enquist-kwartet-195x300

 

Dit boek vertelt over een getraumatiseerd echtpaar en hun twee beste vrienden die samen een strijkkwartet vormen. “Ze musiceren wekelijks. Mozart, Bach, Schubert. In korte hoofdstukken volgt Enquist de leden van het kwartet, plus een oude, dementerende man. Ooit een gevierd cellist, nu een paranoïde eenling.”

“De roman speelt zich af in de hoofdstad, in een nabije toekomst waarin het culturele aanbod compleet is wegbezuinigd en ouderen min of meer achter gesloten deuren wegrotten. Een verharde, tamelijk angstaanjagende samenleving, die niet eens heel ver weg lijkt van de onze.”  Je leest een volledige recensie bij HP/De Tijd

Lees mee met wat Reinier zegt :

‘Ik ben een fossiel uit de vorige eeuw. Misschien zie ik het daarom niet zo rooskleurig als jij. De door ons gekozen regering zegt al jaren : er is geen publiek, daarom hoeven er ook geen orkesten en ensembles te zijn en hoeft er niet gecomponeerd te worden. Ze hebben gelijk, zo is het. Maar waarom is het zo ? Daar denken ze niet over na. Ze sluiten de muziekscholen, waarom ook niet, dat gekras op viooltjes, dat geworstel om een liedje op een gitaar of trompet te spelen, wat heb je eraan ? Niets natuurlijk, er zit maar zelden een talentje tussen. Ze beseffen niet dat het daar ook niet om gaat. Dat geworstel en gekras schept een nieuw publiek, dààr gaat het om. Die kinderen met blokfluiten of wat dan ook leren luisteren. Melodie en begeleiding, samenhang tussen de frasen van een lied, spanning in een akkoordenreeks. Als ze een paar jaar op een gitaar geoefend hebben kunnen ze later genieten van een Brahms-sonate of een Haydn-symfonie. Dan zijn zij het nieuwe publiek.’ Jochem staat op om meer bier te halen. ‘In de sport,’ zegt hij als hij terugkomt, ‘daar realiseren ze zich wél dat er een verder liggend doel is. Iedereen moet voetballen …’

Het boek is gelaagd en ten zeerste aanbevolen, niet alleen omwille van dit betoog, dat eenieder vertrouwd in de oren klinkt.

6970151739_44c091d4bd_o-160x160

Uitgegeven bij de Arbeiderspers, ook beschikbaar als i-book.

, , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *