Calendar, Concerts, Contemporary
Wie ‘Mattheüspassie’ zegt, zegt Bach. Die maakte van deze Passie zijn religieuze magnus opus, een muzikaal meesterwerk zonder weerga.
Na de zeer goed onthaalde Johannespassie (2012, reprise in 2013), kwam Willem Ceuleers vorig jaar met zijn muzikale vertolking van de Passie (het lijdensverhaal van Christus) volgens Mattheüs. Opnieuw was de respons heel positief. Om aan de aanvragen tot uitvoering te voldoen gaan koor, orkest en solisten van het Antwerps Collegium Musicum – allemaal vrijwilligers – op tournée.
Qua compositiestijl is de Matthëuspassie van Ceuleers niet te vergelijken met die van Bach. Net als in zijn zeer goed onthaalde Johannespassie (2012, reprise in 2013) laat Ceuleers zich niet zozeer leiden door de late barok van Bach (met z’n grote emotionele gebaren), maar door de vroege barok (à la Heinrich Schütz), waar niet de emotionaliteit, maar de expressiviteit centraal staat: er moet een verhaal verteld worden met muzikale middelen. Centraal staan dus de recitatieven, de dialogen en de turbae (de reacties van ‘het volk’). Af en toe wordt de handeling stilgezet en klinkt er een koraal. Deze ‘koren’ dienen als rustpunten. Ze roepen de luisteraar op om op het vertelde te reflecteren. Zes maal groeit zo’n koraal uit tot een ‘klein geestelijk concert’ voor sopranen en bas. De tekst van Mattheüs is niet alleen veel langer dan die van Johannes (verhouding 3:2) maar ook veel levendiger. Er gebeurt van alles, er is interactie en dialoog. De recitatieven zijn dan ook behoorlijk levendig en vormen een muzikale uitdaging op zich. Het werk vereist minimaal 4 zangers en 4 instrumenten, maar komt beter tot z’n recht in een royalere bezetting, waar het A.C.M. dan ook voor gekozen heeft, waar naast de solisten ook een barokorkest en een koor aan meewerken.
Wegens succes hernomen: Willem Ceuleers, Mattheüspassie
Meer info: www.a-c-m.be / www.ceuleers.eu of dick@wursten.be
Mattheuspassie, Willem Ceuleers
Comments RSS Feed