Calendar, Musicians & Ensembles, Vocal

27 juni 2015 : vierde dag van de polyfonie in Gent

 

Op zaterdag 27 juni organiseert Meer Stemmig Gent  voor de vierde keer  een Dag van de Polyfonie in en om de  Sint-Baafsabdij en Machariuskerk, in hartje Gent. Met zijn unieke mix van hoogstaande programmering en  gezelligheid timmert dit ééndagsfestival aan de weg bij kenners en liefhebbers van vocale oude muziek.

Ook in deze editie staan  vier concerten geprogrammeerd in de Machariuskerk met  een staalkaart van drie eeuwen polyfonie :

15u30   In Il divino Cipriano brengt  Kamerkoor El Grillo u als enige niet-professionele groep een bloemlezing uit het oeuvre van de jarige Cipriano de Rore (1515-1565) met o.a. delen uit de magistrale Missa Praeter rerum seriem.

17u30   Het Duits-Vlaamse Ensemble Polyharmonique staat dit jaar als beloftevol jong ensemble in de schijnwerpers. Alexander Schneider, altus & bezieler van de groep, haalde de bundel Musicalische Seelenlust van de vrijwel onbekende Thomascantor Tobias Michael (1592-1657) van onder het stof.

20u00   Erik Van nevel en  Currende zoeken het in Spanje met de  zesstemmige Missa pro defunctis van Tomas Luis de Victoria (1548-1611), een zelden live te horen hoogtepunt uit de polyfonie.

22u00   Het  ensemble Aquil’AlterA sluit samen met sopraan Kerlijne Van Nevel af in laatavondsfeer met  La storia di Filomena , trecentomuziek voor Boccacio’s Decamerone.

In de marge van de  concerten wordt een workshop voor amateurzangers georganiseerd ‘Gregoriaans met Petrus Alamire’ geleid door specialist Hendrik Vanden Abeele.

Bovendien wordt het publiek verwend met heel wat gratis activiteiten: Geïnteresseerden kunnen een lezing en een rondleiding meemaken in de historische site van de Sint-Baafsadbij. Wim Claeys en zijn kinderkoor van de Stemband houden bij wijze van afwisseling het Gentse volkslied levendig met enkele stemmige optredens in openlucht.

Het vrij podium voor jong talent uit de wereld van de oude muziek vindt plaats in de Abdijtuine en het Refectorium van de Sint-Baafsabdij om  14:00 – 16:00 – 19:00.

Vier jonge, beginnende ensembles (vocaal en/of instrumentaal) krijgen de kans om hun muzikaal talent te etaleren tijdens een fringe,  ‘vrije podia’ in de binnentuin van de Sint-Baafsabdij.

Elk van de ensembles krijgt een optreden van 20 minuten aangeboden. De organisatoren van Meer Stemmig Gent selecteren de ensembles, en zoeken naar jonge, geschoolde ensembles bij voorkeur actief in de instrumentale muziek uit de middeleeuwen of renaissance. Deelname is gratis.

Wil je zelf je kans wagen? Mail je gegevens, een kort audiofragment en korte bio naar jens@meerstemmiggent.

homepage2015

, ,

By2 Responses

 1. bruno lietaert says:

  Hallo
  Ik kreeg een folder zeggende dat er op 2 juli 16 terug een dag van de polyfonie is,
  maar de website http://www.meerstemminggent.be marcheert niet …

  Ik wil wel meedoen aan een workshop (zing in een koor)

  Hou je me op de hoogte ?

  Graag ‘n bericht.

  Bruno

  • Axel De Schrijver says:

   Dag Bruno, het webadres eindigt .com in plaats van .be
   Zo zou het moeten werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *