Musicology, Newsflash

Alamire Foundation : newsletter 08 2015

 

Verborgen schatten uit de handschriftenafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België

Tussen 19 augustus en 22 november stellen Alamire Foundation en AMUZ unieke verluchte muziekhandschriften uit het atelier van Petrus Alamire en topwerken van Vlaamse Primitieven tentoon. De tentoonstelling ‘Petrus Alamire, Meerstemmigheid in beeld’ is het resultaat van een structureel samenwerkingsverband tussen Alamire Foundation en de Koninklijke Bibliotheek van België. De digitalisering van het Alamire-corpus leverde prachtige beelden en tonnen nieuwe informatie op. In het koor van de O.L.V.-Kathedraal in Antwerpen krijgt u toegang tot de schitterende wereld van de Franco-Vlaamse polyfonie in tekst, muziek en beeld.

Lees meer & Tickets

voorbeeld-beeldtento.094723.110836

Van harte welkom in Antwerpen tijdens Laus Polyphoniae 2015, het zomerfestival dat de muziek van 500 jaar geleden onthult in een samenspel van beeld en klank

Laus Polyphoniae 2015 wekt de wereld van Petrus Alamire tot leven met meer dan honderd activiteiten op verschillende locaties in de historische stad. Meesterwerken die al eeuwenlang onder het stof lagen, krijgt u tijdens wereldpremières opnieuw te horen. Ga gedurende twaalf dagen op muzikale ontdekkingsreis tijdens wandelingen, lunch- en avondconcerten en nocturnes. Ruim twintig topensembles uit binnen- en buitenland staan op de affiche: Huelgas Ensemble, Zefiro Torna, ClubMediéval, Cappella Pratensis, BL!NDMAN, & Collegium Vocale, Mezzaluna & Lute Consort Paul O’Dette, The Tallis Scholars, Stile Antico, Cut Circle en zovele andere.

Verdiep u tijdens deze 22ste editie van het oude muziekfestival in de wereld van de polyfonie tijdens de workshops van het International Petrus Alamire Lab en open concert-performances door een schare aan internationale specialisten als Raquel Andueza, Jennifer Bloxam, Fabrice Fitch, Jesse Rodin of Paul Van Nevel.

Ontdek het volledige festivalprogramma met concerttoelichtingen en extra informatie op www.amuz.be

voorbeeld-BeeldCongres.095054.110925

Ontdek de werken van Petrus Alamire in al zijn facetten op de internationale conferentie: Petrus Alamire – New Perspectives on Polyphony

Bij de opening van de tentoonstelling en de start van het festival Laus Polyphoniae zullen musicologen, uitvoerders van polyfonie en organisatoren van oude muziek festivals van over de hele wereld aanwezig zijn. Ze komen naar Antwerpen voor een vijfdaagse internationale conferentie (18 – 23 augustus) waar zij in dialoog gaan over de laatste musicologische inzichten in de Alamire handschriften, hun geschiedenis, betekenis, repertoire, enz. en debatteren over uitvoeringspraktijk van de laat middeleeuwse polyfonie. Nooit eerder werden musicologen, artistiek leiders van ensembles oude muziek en concertorganisatoren samen gebracht in een wetenschappelijke conferentie. De boeiende lecture-performances, dagelijks om 13 uur, kunnen door het grote publiek worden bijgewoond in de kapel van de KU Leuven Campus Carolus.

Lees meer & programma

Alamire-web.094929.110907

Alamire foundation

 

, , , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *