Musicology, Newsflash

Alamire foundation : newsletter 09 2015

 

ANTWERPEN

De tentoonstelling ‘Petrus Alamire, Meerstemmigheid in beeld’ brengt enkele bijzondere handschriften uit het atelier van Petrus Alamire. Meerstemmige koor- en liedboeken zijn via hun hoogtechnologische digitalisatie visueel en auditief tot leven gebracht. Deze prestigieuze tentoonstelling loopt tot 22 november 2015 in de O.L.V.-Kathedraal in Antwerpen.

Meer info & tickets

voorbeeld-beeldtento.094723.110836

GENT

De Lam Godsexpo ‘Mystieke Muziek’ gaat dieper in op de muzikale panelen van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Zingen de engelen gregoriaans of polyfonie? Op welke wijze zijn muzikale voorstellingen van meer dan 500 jaar geleden nog inspirerend voor musici van vandaag? Op deze boeiende vragen worden welluidende antwoorden gezocht. De tentoonstelling loopt tot 3 april 2016 in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent.

Meer info en tickets

banner-LG-Muziek_3.122822

TURNHOUT

Eén van de Vlaamse topstukken uit de collectie van het Turnhoutse begijnhof is een processionale uit 1550 met gregoriaanse gezangen voor de jaarlijkse processies en heiligenfeesten. Eeuwenlang werd het boek actief gebruikt en aangevuld. Dankzij het crowdfundingproject ‘Geef de Turnhoutse begijnen een stem’ kon het manuscript in 2014 gedigitaliseerd worden door Alamire Digital Lab en volledig ingezongen worden door Psallentes. Het waardevolle processionale kan vanaf 24 september digitaal doorbladerd én beluisterd worden in het Begijnhofmuseum in Turnhout.

Meer info

manuscriptopen.124732

 

TONGEREN

In april 2016 heropent de vernieuwde schatkamer van de Tongerse basiliek haar deuren. Een aantal muziekhandschriften uit deze schatkamer werd genomineerd voor erkenning als UNESCO-werelderfgoed. De muziekhandschriften werden stuk voor stuk wetenschappelijk bestudeerd door de Alamire Foundation en gedigitaliseerd door Alamire Digital Lab. Alamire Foundation, Cappella Pratensis en Psallentes vertellen u het boeiende verhaal en brengen deze manuscripten klinkend terug tot leven in het toekomstige museum van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte-Basiliek in Tongeren tot leven.

Meer info

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *