Books, facsimiles & CDs, Musicology, Woodwind

“Il primo omicidio” en meer van Alessandro Scarlatti

 

scarlatti_cover_8Alessandro Scarlatti (1660-1725) was op het vlak van de vocale muziek een van de meest productieve en veelzijdige componisten van zijn tijd. Ten onrechte staat hij nog steeds in de schaduw van zijn zoon Domenico (1685-1757), wiens naam vooral verbonden is aan meer dan vijfhonderd sonates voor klavier. In de overgang van de 17de naar de 18de eeuw kan Alessandro Scarlatti evenwel gerekend worden tot de meest geïnspireerde componisten binnen de genres opera, oratorium en cantate. Lyriek en dramatiek komen in zijn werk op exemplarische wijze tot een synthese.

Met “De oratoria van Alessandro Scarlatti (1660-1725). Meesterwerken uit de Italiaanse barok” schreef Ignace Bossuyt de eerste monografie in het Nederlands over deze grootmeester uit de Italiaanse barok. Na een biografisch overzicht, waarin hij het leven en het werk van Scarlatti situeert tegen de achtergrond van de religie en de politiek van die tijd, schetst hij de evolutie van het oratorium in Italië vanaf het ontstaan tot Scarlatti. Op toegankelijke wijze introduceert hij de lezer-luisteraar in de fascinerende wereld van Scarlatti’s oratoria, die vanwege hun muzikale en dramatische kwaliteiten aan herwaardering toe zijn. Ter afsluiting volgt, fragment per fragment, een gedetailleerde luisteranalyse van het oratorium Cain overo Il primo omicidio, een van Scarlatti’s onbetwiste meesterwerken.

0004934Alessandro Scarlatti, Il primo omicidio, Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs met Bernarda Fink – alt, Graciela Oddone – sopraan, Dorothea Röschmann – sopraan, Richard Croft – tenor, René Jacobs – contratenor en Antonio Abete – bas  verschenen bij Harmonia Mundi 1997, HMC 901649.50

Een absolute aanrader !

Het boek is te bestellen bij Leuven University Press, prijs 19,95 EUR

-> link

-> Focuscomponist Concertgebouw Brugge 2015 – 2016

ps. er is ook instrumentale kamermuziek van Alessandro Scarlatti te vinden op IMSLP. Zo onder meer een ‘quartettino’ voor 3 altblokfluiten en continuo.

-> link

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *