Books, facsimiles & CDs, Woodwind

Shapeshifter Vlad

 

Mozart en sciencefiction hebben niets met elkaar te maken dacht u? Toch wel.

‘Shapeshifters’, een begrip uit de sciencefiction, staat voor “een gedaanteverwisseling met behoud van dezelfde entiteit”. Een fenomeen dat ook in de muziekgeschiedenis welig tierde. Sinds eeuwen worden populaire composities gekopieerd, bewerkt, voor grotere of kleinere formaties gearrangeerd, … Niet zelden bevinden er zich pareltjes onder deze bewerkingen. Helaas zijn ze al te vaak onder de radar verdwenen, bezweken onder het dogma dat de bewerking nooit zo goed kan zijn als het origineel.

Onder de noemer ‘Shapeshifters’ stelt Vlad Weverbergh  programma’s samen waarbij  originele werken en hun historische bewerkingen naast elkaar worden uitgevoerd.

Terra Nova brengt het Klarinetkwintet van Mozart uit 1798 én de alternatieve versie die in 1809 bij Artaria verscheen als ‘Grande Sonate’ voor klarinet en piano, voor het eerst samen op CD.  De Grande Sonate is een anonieme versie van het kwintet k581 voor klarinet en klavier uit 1809. Als bonustrack vindt u op het album de eerste symfonie van Mozart en zijn 17e pianoconcerto.
Uitvoering op historische instrumentarium met aan de pianoforte Anthony Romaniuk.

Indien geïnteresseerd vind je de partituur van de alternatieve versie op IMSLP.

Hier is de link

 

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *