Books, facsimiles & CDs, Listen

3x moois uit Nederland

 

 

CCI17022016“Sinds het einde van de zeventiende eeuw is het soloconcert een van de meest geliefde genres in de concertzaal. In Het Soloconcert behandelt Leo Samama de ontwikkeling van dit genre en laat daarbij de belangrijkste concerten tot in onze tijd de revue passeren.  (…) Samama verschaft een gedetailleerde ontwikkelingsgeschiedenis van het genre (…).”  Samama is componist en musicoloog en was jarenlang docent aan het Utrechts Conservatorium en de Universiteit Utrecht.  In deel 1 komen Muffat, Torelli, Albinoni, Corelli, Vivaldi en J.S. Bach aan bod. In deel 2 volgen Haydn, Mozart en Beethoven. Deel 3 is gewijd aan Chopin, Paganini, Liszt, Mendelssohn, Schumann en Brahms. Delen 4 tot en met 7 gaan verder in de twintigste eeuw.

Uitg. Amserterdam University Press, Amsterdam 2016, 294 p

Fnac prijs : 19,95

 

 

CCI17022016_2 kopie

Bijna als vanzelfsprekend een Nederlandse uitgave :

Met de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion in aantocht, goed getimed : een complete luistergids, opgesteld door Mischa Spel en Floris Don. Wat is het lievelingsmoment van barokdirigenten, zangers en schrijvers en waarom raakt deze muziek hen zo ? De cover vermeldt medewerking van Anna Enquist, Maarten ‘t Hart, Ton Koopman, Philippe Herreweghe en Paul Witteman. Maar de lijst is veel langer : Max van Egmond, René Jacobs, Peter Kooij, Ramsey Nasr, Masaaki Suzuki, … om naar willekeur nog enkele namen toe te voegen, en het lijstje is nog niet compleet.

Mischa Spel is redacteur klassieke muziek van NRC Handelsblad en Floris Don is muziekprogrammeur voor Radio 4 en tevens medewerker klassieke muziek voor NRC Handelsblad.

Meulenhof, Amsterdam 2016, 239 p

Fnac prijs : 19,99

 

CCI17022016_2 “Een jongeman die is afgewezen door zijn geliefde, verlaat het huis waar hij heeft gewoond en trekt te voet door sneeuw en duisternis. Hij wordt overspoeld door emoties : verlies, verdriet, woede en intense eenzaamheid, afgewisseld met sprankjes hoop, totdat het landschap dat hem omringt vervuld raakt van vervreemding en wanhoop.” 

Winterreise”, de liedcyclus die Schubert in de laatste maanden van zijn leven voltooide, wordt door Ian Bostridge één van de beste vertolkers van het werk, ontleed.

Hollands Diep, Amsterdam 2016, 521 p

Fnac prijs : 24,99

-> link naar IMSLP

, , , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *