Listen

GRAINDELAVOIX

 

NEWSFLASH GRAINDELAVOIX SPRING 2016
View it in your browser.
03.04.16 18.10 Podium Witteman NPO2 CONFRATERNITIES
03.04.16 20.00 Muziekgebouw aan ‘t IJ Amsterdam CONFRATERNITIES
05.04.16 20.00 Amuz Antwerpen CD RELEASE
07.04.16 20.30 Cultuurcentrum Grimbergen CONFRATERNITIES
08.04.16 20.15 Cultuurcentrum Maasmechelen CONFRATERNITIES
09.04.16 21.00 Cultuurcentrum Dendermonde CONFRATERNITIES
19.05.16 20:00 Prague Spring Festival CYPRIOT VESPERS
22.05.16 20:00 KunstFestSpiele Herrenhausen LA VIE DANS LES PLIS

70e9e7e2-6ea1-4abe-93b1-2e2e3235ea69

CONFRATERNITIES TOUR

Begin april neemt graindelavoix het publiek in Amsterdam, Grimbergen, Leut en Dendermonde letterlijk op sleeptouw. Op verschillende plekken in de ruimte brengen de zangers een programma rond laat-middeleeuwse broederschappen en hun praktijken. De architectuur verandert in een ruimte met verschillende affectieve zones bepaald door composities van Ockeghem, Obrecht, Josquin, Compère en La Rue. Koen Broos ontwierp de belichting voor een concert dat het publiek al eerder in Antwerpen en Oostende in vervoering bracht.

– – –

Amsterdam, Grimbergen, Leut en Dendermonde are the places where graindelavoix will take the public literally by the hand. At different spots the singers perform a program on late medieval confraternities and their practices. The architecture transforms into a space with different affective zones, centered around compositions by Ockeghem, Obrecht, Josquin, Compère and La Rue. Koen Broos designed the lighting for a program that already thrilled the audiences of Antwerp and Ostend.

With Razek François Bitar, Albert Riera, Marius Peterson, Arnout Malfliet and Björn Schmelzer (dir).

April 3th, 6.10 pm, on television at Podium Witteman (& online at 7.30 pm), NPO2 (NL)
April 3th, 8.15 pm, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam (NL)
April 7th, 8.30 pm, Grimbergen Abbey, Grimbergen (BE)
April 8th, 8.15 pm, Sint-Pieterskerk, Leut (BE)
April 9th, 9 pm, Onze-Lieve-Vrouwekerk, Dendermonde (BE)

796f8ae0-3daa-48ca-bcf7-76ced28725bf

CZECH PREMIERE OF GRAINDELAVOIX

Graindelavoix brengt het Cypriotische Vespers programma op het Prague Spring Festival. Flamboyante ars subtilior motetten van Jean Hanelle uit Cambrai, bewaard in het fameuze Turijnse manuscript J.II.9, worden gekaderd door Byzantijnse en Maronitische zang met Adrian Sîrbu en Razek François Bitar als solisten.

– – –

Graindelavoix will be present at Prague Spring with the Cypriot Vespers program. The flamboyant ars subtilior motets of Jean Hanelle from Cambrai in the Torino manuscript J.II.9 are framed by Byzantine and Maronite chant with long term collaborators Adrian Sîrbu and Razek François Bitar as soloists.

With Anne-Kathryn Olsen, Razek François Bitar, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Adrian Sîrbu, Bart Meynckens, Tomàs Maxé, Jean-Christophe Brizard, Björn Schmelzer (dir).

May 19th, 8 pm, Emauzy Abbey, Prague (CZ)

6338a2d6-12c6-4eca-b6cf-0d6a388d5d50

LA VIE DANS LES PLIS

Twee elementen voeden dit nieuwe programma rond Bach en oudere repertoires: Leibniz’ De Arte Combinatoria op het nachtkastje van Bach en diens benadering van het motet, een ouderwets genre dat meestal gebruikt werd voor herdenkingen en begrafenissen. Het eerste duidt op een ondergrondse, maar doorlopende lijn van muzikale complexiteit die gelijkloopt met een filosofische traditie die bij Leibniz eindigt en teruggaat tot de middeleeuwse, scholastische theorieën over combinatorische complexiteit en performatief geheugen; het tweede wijst op een recyclage en survival van pathosformules ontwikkeld door de Franco-Vlaamse polyfone traditie en door Bach nieuw leven ingeblazen. Op uitnodiging van KunstFestspiele Herrenhausen in Hannover, verbindt graindelavoix Bach’s motetten opnieuw met werken van Stoltzer, Gombert, Cipriano de Rore, Josquin, Ockeghem en de ars subtilior om het publiek de operatieve modus van het muzikale geheugen te doen ervaren.

– – –

Two elements feed this new program around Bach and earlier repertoires: De Arte Combinatoria by Leibniz next to Bach’s bed and his approach of the motet, an old-fashioned genre used mostly for commemorations and funeral occasions. The first points at a hidden but continuous line of musical complexity paralleled by a philosophical tradition ending with Leibniz and going back to medieval, scholastic theories of combinatory complexity and performative memory; the second points at the recycling and survival of pathosformulas developed in the Franco-Flemish polyphonic tradition and revived by Bach. Invited by KunstFestspiele Herrenhausen, graindelavoix reconnects Bach’s motets with works by Stoltzer, Gombert, Cipriano de Rore, Ockeghem, Josquin and the ars subtilior to experience the operative modus of musical memory.

With Anne-Kathryn Olsen, Patrizia Hardt, Razek François Bitar, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Adrian Sîrbu, Tomàs Maxé, Joachim Höchbauer, Arnout Malfliet, Björn Schmelzer (dir).

May 22h, 8 pm, Galerie Herrenhausen, Hannover (DE)

3ae570fe-d87b-4e20-8c68-c385c5e60869 a244f5b2-2a2a-44f2-b70c-8151239fdc29 1f44e7f1-c3ae-4e7d-8795-a2126748e71e

www.graindelavoix.be

Follow on Facebook

photo Koen Broos (l)
and Jorge Freire (r)

graindelavoix vzw – Boudewijnssteeg 8, 2018 Antwerpen – www.graindelavoix.be – facebook.com/graindelavoix

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *