Concerts, Listen

Il Fondamento and Roel Dieltiens : heartstrings stirred (not shaken)

 

roeldieltiens01
Il Fondamento en Roel Dieltiens raken gevoelige snaren

Op woensdag 27 april 2016 geven Il Fondamento en Roel Dieltiens het startschot aan een bijzondere tournee. Die avond spelen het barokorkest en de virtuoze cellist in het Spaanse Castelló het eerste van liefst zeven concerten. Gevoelige snaren met Bach vader en zoon, zoals de tournee heet, staat helemaal in het teken van de muziek voor strijkers van Johann Sebastian (1685-1750) en Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788).

Vertrouwde muziek in een ongewoon kleedje

Van vader Bach speelt Il Fondamento de vaak gehoorde orkestsuites BWV 1067 en 1068. Met dat verschil dat u het nummer twee niet in si klein maar een hele toon lager zult horen, met de Badinerie vertolkt op viool in plaats van fluit. Het nummer drie in re groot, met zijn overbekende Air, wordt tevens ‘uitgekleed’ gespeeld: zonder hobo, trompetten of pauken. Heeft Il Fondamento de historische uitvoeringspraktijk vaarwel gezegd? Integendeel: volgens internationaal Bachkenner Joshua Rifkin is het in deze ‘naakte’ versies voor strijkers en klavecimbel dat Bach zijn vier orkestsuites oorspronkelijk heeft opgevat. Pas jaren later, toen Bach actief werd in Leipzig en uitgebreidere orkesten ter beschikking had, zou de man blazers en slagwerk toegevoegd hebben.

Als allereerste zette Il Fondamento in 2010 de originele orkestsuites op CD. Onder concertmeester Dirk Vandaele laat het orkest zijn Spaanse en Belgische luisteraars hernieuwd kennis maken met Bachs ruwe diamanten.

Bachs enfant terrible

Hoewel Carl Philipp Emanuel Bach maar één leermeester kende, zijn vader, verkende hij volledig nieuwe muzikale oorden. De ‘Empfindsamer Stil’, zoals Bachs stijl vaak werd genoemd, verrast nog steeds omwille van zijn onverwachte wendingen en bruuske contrasten. Niemand weet deze sublieme muziek beter te interpreteren dan Roel Dieltiens. In twee bloedmooie celloconcerto’s speelt Dieltiens de pannen van het dak, hierbij vakkundig gesecondeerd door de veelgeprezen strijkers van Il Fondamento. Dat Dieltiens dertig jaar geleden meespeelde op Il Fondamento’s allereerste CD, hoor je!

DATA

wo 27.4 Auditori i Palau de Congressos, Castelló (Spanje)
do 28.4 Auditorio Ciudad, León (Spanje)
vr 29.4 CC Staf Versluys, Bredene
za 30.4 Sint-Bartholomeuskerk (org. CC De Abdij) Geraardsbergen
zo 08.5 Sint-Vincentiuskerk (org. Cultuurcentrum Muze), Heusden-Zolder
za 28.5 Sint-Martinuskerk (org. OekeneNV), Oekene
di 31.5 Kerk Schilde-Bergen (org. Festival voor de Kempen), ’s-Gravenwezel

Info

www.ilfondamento.be / info@ilfondamento.be

, , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *