Concerts, Listen

Try-out Heremiet

 

29.04.2016, 20u30 – DEStudio, Antwerpen

Jeroen Bosch’s ‘Heremietentriptiek’ dankt haar naam aan de drie kluizenaars die op de panelen zijn afgebeeld. Centraal zit de heilige Hieronymus, in meditatie verzonken tegenover een crucifix. Achter hem, op het linkerluik, wordt Sint-Antonius door demonen belaagd in een donker brandend landschap. Voor hem, op het rechterluik, knielt Sint-Egidius, biddend naast een hinde in een haast idyllisch tafereel.

Hiëronymus lijkt wel opgehangen te zijn, in een moment tussen duistere waanzin en heldere sereniteit. Is dit de plaats van de mens? Tussen hemel en hel? Hoe overleeft de mens zo’n spanning zonder ten onder te gaan? Hoe floreert hij in de woestijn, starend naar een icoon waarvan hij af en toe niet meer weet wat het ook alweer betekent?

Theatermaker, performer en zenpriester Tom Hannes tracht hierop een filosofisch en poëtisch antwoord te formuleren, samen met artistieke nomaden Jurgen De bruyn en Mauro Pawlowski. Vertrekkend vanuit hun persoonlijk universum en muzikale achtergrond krijgt de enigmatische inhoud van de triptiek een aparte bewerking, binnen een auditief en visueel landschap gecreëerd door Timo Van Luijk. Orakelende, mystiek bezwerende, krassende, striemende, huilende of extatische klanken en duizelingwekkende stiltes bieden zo ruimte voor nieuwe visioenen.
Tom Hannes tekst, woord, zang // Mauro Pawlowski gitaar, zang // Jurgen De bruyn theorbe, zang // Timo Van Luijk geluidskunst, visuals // Jean-Lou Caglar lichtregie // Ludo Vleugels geluidstechniek // muziek: Byzantijnse gezangen, J. Ockeghem, Gruuthuse Ms, J.H. Kapsberger, N. Bononi, Léo Ferré, Mauro Pawlowski, e.a. // met dank aan DE Studio

, , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *