Concerts, Listen, MAfestival

MA FESTIVAL : LA FOLIA

 

(NL)

LA FOLIA STAAT CENTRAAL OP VRIJDAG 12.08

Muzikale waanzin sijpelde door in enkele instrumentale vormen. Het beste voorbeeld daarvan is La Folia, een eeuwenoude dansformule die een van de langste estafettes uit de muziekgeschiedenis ontketende. Op vrijdag 12.08.2016 speelt de evergreen een centrale rol in de concerten van Concerto Copenhagen en Tiptoe Company.

concerto-data_newsletter_new_item_image-format_small

DREAMS, NIGHTMARES, MADNESS
The charm of musical disorder
Onder leiding van hoboïst Alfredo Bernardini wijdt Concerto Copenhagen een programma aan de legendarische dans. Francesco Geminiani’s concerto grosso op basis van Corelli’s La Folia is een van de bekendere verwerkingen, maar de “signature tune” van de waanzin duikt ook op bij minder bekende componisten. In Reinhard Keisers geestige Der lächerliche Prinz Jodelet zet het Folia-thema de dwaasheid van de bespottelijke prins in de verf. Karl Aage Rasmussen, de huiscomponist van het ensemble, voegt met zijn Follia Follia een nieuw werk toe aan de traditie.

Bekijk hier de toelichting van Alfredo Bernardini over dit programma. (EN)

vr 12.08.2016, 20u00, Sint-Jakobskerk

lees meer

(EN)

DREAMS, NIGHTMARES, MADNESS
The charm of musical disorder
Under the direction of oboist Alfredo Bernardini, Concerto Copenhagen devotes a programme to the legendary dance. Francesco Geminiani’s concerto grosso based on Corelli’s La Folia is one of the more famous incarnations, but the “signature tune” of madness also appears in the works of lesser known composers. In Reinhard Keiser’s amusing Der lächerliche Prinz Jodelet the Folia theme is cited to bolster the mental characterisation of the preposterous prince. Karl Aage Rasmussen, composer in residence with the ensemble, adds new work to the tradition with his Follia Follia.

Watch the introdution on the programme by Alfredo Bernardini here.

fr 12.08.2016, 20h00, Saint Jacob’s Church

read more…

 

tiptoe-data_newsletter_new_item_image-format_small

(NL)

FOLIA
Trip to 5986 Narrenschif asteroid
Het narrenschip is een populair thema uit de middeleeuwse satire. In 2015 kreeg het een tragische pendant in dagelijkse beelden van gammele boten vol vluchtelingen. Geïnspireerd door die visuele associatie exploreren Tiptoe Company en componist Maurizio Pisati La Folia. Diverse varianten van de eeuwenoude dans wisselen af met ritmische cadensen voor “prepared hands”. Daarbij gaan de grenzen tussen heden en verleden onvoorwaardelijk open.

vr 12.08.2016, 22u30, Concertgebouw Brugge

Een coproductie met ChampdAction

lees meer…

(EN)

FOLIA
Trip to 5986 Narrenschif asteroid
The ship of fools is a popular theme from medieval satire. In 2015, it found a tragic pendant in daily images of ramshackle boats packed with refugees. Inspired by this visual association, Tiptoe Company and composer Maurizio Pisati explore the age-old dance. In doing so, they unconditionally open the borders between past and present.

fr 12.08.2016, 22h30, Concertgebouw Brugge
A coproduction with ChampdAction

read more…

Find a list of compositions with the theme “La Folia” on IMSLP.

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *