Concerts, Festival, Listen

Terra Nova Festival 2016

 

4 dagen | 6 concerten | 5 unieke locaties
Meer info & tickets

Voor het derde jaar op rij kan Terra Nova Collective bij de aanvang van het nieuwe seizoen een festival presenteren: 6 concerten op 5 unieke locaties gedurende 4 dagen.

Met het thema ‘Branie’ trekt de durf van het Terra Nova Collective een rode draad doorheen het festival. Terra Nova Collective slaat de handen in elkaar met Bart Rodyns en zijn Euterpe Baroque Consort om programma’s ‘voorbij de grenzen van het gekende’ te presenteren. U kan genieten van Bach, Vivaldi en Händel, maar we verrassen u ook met verfijnde, virtuoze en verbluffende werken van Vlaamse componisten Pieter Van Maldere, Johannes Adam Faber en Willem Gommaar Kennis.

Ook hebben we een wereldpremière voor u: De Missa Maria Assumpta van J.A. Faber. Het werk wordt integraal uitgevoerd op vrijdagavond 2/09 in de Sint-Pauluskerk, Antwerpen.
Tot dan,
Vlad Weverbergh | Terra Nova Collective

17cf1b07-9e27-4c9f-bb8a-446bfadb11a2

 

CONCERT 1
Virtuoze Vioolsonates

Do 1/9, 20u
De Zwarte Panter, Antwerpen

Maria Silberstein & Bart Rodyns

Maia Silberstein en Bart Rodyns zijn een duo dat goed op elkaar is ingespeeld. Hun eerste ontmoeting was tijdens het MAFestival 2007 (Musica Antiqua Brugge) waar ze samen concerteerden met het programma ‘Il Canto d’Orfeo’. Datzelfde programma werd later ook opgenomen en uitgebracht op cd door Radio Klara (door label Et’cetera). Later werd Silberstein ook concertmeester bij het Euterpe Baroque Consort, dat onder de artistieke leiding staat van Bart Rodyns. Gedurende alle repetities en concerten leerden ze elkaar steeds beter kennen en groeide er dan ook de idee en het verlangen om als duo meer programma’s te brengen.

tickets
CONCERT 2 Wereldpremière
Missa Maria Asumptae,
J. A. Faber

Vr 2/9, 20u
Sint-Pauluskerk, Antwerpen

Terra Nova Collective o.l.v. Vlad Weverbergh

De Missa Maria Assumpta van J. A. Faber is het pronkstuk van het Terra Nova Festival 2016. In 2010 haalde het Koninklijk Conservatorium Antwerpen de mis al van onder het stof, in kader van het researchfestival Stadsklanken 18 (een samenwerking met de Universiteit Antwerpen). Dit jaar zorgt het Terra Nova Collective niet alleen voor de wereldpremière, maar herstelt het werk volledig in ere door een opname te maken en later op het jaar ook de partituur uit te geven.

De Missa Maria Assumpta van Johannes Adam Faber is bijzonder omdat het werk gekend is als één van de vroegste met de specifieke vermelding van het instrument ‘klarinet’ op de titelpagina, en dit al in 1720. Er bestaat onder musicologen een levendige debat en lopend onderzoek naar de omstandigheden van dit meesterwerk. Welk instrument werd precies gebruikt, en wie had het gemaakt? Welke musicus speelde de creatie? Waar had Faber de inspiratie voor zijn gebruik van de klarinet vandaan?

De Missa Assumpta bestaat uit 22 korte bewegingen. De mis is gezet voor acht stemmen (dubbelkorig) en een ensemble van elf musici op twaalf instrumenten (twee violen, altviool, twee celli, hobo, twee blokfluiten, traverso, klarinet en een continuogroep bestaande uit orgel of klavecimbel en contrabas).

tickets

 

CONCERT 3
Lecture recital: barokklarinet

Za 3/9, 15u
Vleeshuis,
Antwerpen

Vlad Weberbergh & Luc Vanvaerenbergh

De klarinet zoals we ze nu kennen, maakt in Europa zijn doorbraak vanaf 1750, maar wat gebeurde er tussen 1710 en het jaar waarin het instrument ‘echt’ werd uitgevonden? Dit lecture recital leidt u door deze vergeten periode, waarin er geëxperimenteerd werd met het nieuwe instrument. Er werd veel en goede muziek gecomponeerd voor dit nieuwe en populaire instrument, dat we vandaag nog nauwelijks kennen, een tweekleppige klarinet: de barokklarinet. Vlad Weverbergh liet verschillende kopieën van historische instrumenten bouwen en neemt u mee op een muzikale ontdekkingstocht!

tickets

 

CONCERT 4
Kapelmeesters Kennis

Za 3/9, 20u
Sint-Pauluskerk,
Antwerpen

Euterpe Consort & Terra Nova Collective

PROGRAMMA

H. I. F. Biber (1644-1704) Sonata 1, Mariä Verkündigung voor viool en Basso Continuo
Uit: Mysterie- of Rozenkrans sonates (1676)
G. Kennis (1717-1789) Te Deum voor 4 stemmen en Basso Continuo
G. Kennis (1717-1789) Sonata voor Trio Op. 2, nr 1 in Bes: Andante – Allegro – Allegro assai
G. Kennis (1717-1789) Magnificat voor 5 stemmen en Basso Continuo
C. Monteverdi (1567-1743) Si dolce e’l tormento
G. Kennis (1717-1789) Salve Regina voor 4 stemmen, twee violen, cello en orgel
H. I. F. Biber (1644-1704) Sonata 16, Passacaglia voor viool solo:
Uit: Mysterie- of Rozenkrans sonates (1676)
J. S. Bach (1685-1750) Motet, Lobet den Herrn, alle Heiden, BWV 230

tickets

 

CONCERT 5
Ospedale

Zo 4/9, 11u
Kasteel d’Ursel, Hingene

Euterpe Baroque Consort

uitverkocht

 

CONCERT 6
Vivaldi’s Gardellino

Zo 4/9, 15u
Openluchttheater Rivierenhof, Deurne

Il Gardellino – verteld door Warre Borgmans

Het Terra Nova Festival wordt afgesloten met een spetterend openluchtconcert in het Rivierenhof. Ster van het concert is sopraan Hendrickje Van Kerckhove die zich laat begeleiden door het toporkest Il Gardelino. Ze brengen klassiekers van Handel en Vivaldi, samen met enkele Antwerpse werken uit de tijd van toen. Wist u dat het werk van de Antwerpse componist Van Maldere zowel Haydn als Mozart geïnspireerd heeft? Master of Ceremony Warre Borgmans zal u er alles over vertellen!

tickets

, , , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *