AMUZ, Concerts

NEWSFLASH GRAINDELAVOIX AUTUMN 2016

 

28.08.16 20.00 Amuz, Antwerp MESSE DE NOSTRE DAME
30.08.16 17.00 Festival Oude Muziek, Utrecht CYPRIOT VESPERS
02.09.16 21.00 Les Rencontres Inattendues, Tournai OUTLANDISH
10.09.16 19.00 Musée de Cluny, Paris DU FAY IN ITALY
11.09.16 17.30 Fondation Royaumont DU FAY IN ITALY
13.09.16 20.00 Church of our Lady, Vilnius OSSUARIES
until 16.10.16 Museum Mayer van den Bergh, Antwerp DIVINE INTERIORS
04.11.16 18.30 Saint-Omer CONFERENCE
05.11.16 20.00 Cathédrale de Notre-Dame, Saint-Omer CONFRATERNITIES
10.11.16 20.00 Eglise Saint-Merri, Paris CYPRIOT VESPERS
11.11.16 19.30 Malgartener Vokalherbst, Bramsche CYPRIOT VESPERS
13.11.16 16.00 Tage Alter Musik, Herne MESSE DE NOSTRE DAME

 

c329e745-5799-4fea-acf7-fa04a1b91436

MESSE DE NOSTRE DAME

Graindelavoix brengt dit najaar op Laus Polyphoniae en op Tage Alter Musik haar interpretatie van het middeleeuwse ‘monstre sacré’ uit de late 14de eeuw, de Messe de Nostre Dame van Guillaume de Machaut. In november vorig jaar bij Glossa op cd verschenen, nu uitzonderlijk in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen en de Kreuzkirche in Herne.

– – –

Released on cd at Glossa in November last year, graindelavoix interprets at Laus Polyphoniae and Tage Alter Musik the medieval ‘monstre sacré’ from the late 14th century the Messe de Nostre Dame by Guillaume de Machaut. Don’t miss the opportunity at Saint Paul’s church in Antwerp and at the Kreuzkirche in Herne.

With François Testory, Andrés Miravete, David Hernandez, Marius Peterson, Adrian Sîrbu, Tomàs Maxé, Bart Meynckens, Arnout Malfliet, Jean-Christophe Brizard and Björn Schmelzer (dir.)

August 28th, 8 pm, Saint Pauls’s church, Antwerp (BE)
November 13th, 4 pm, Kreuzkirche, Herne (DE)

 

cd4aaed0-b276-4349-a2a1-c172248f169a

CYPRIOT VESPERS – CONCERTS & CD RELEASE

Negen flamboyante ars subtilior motetten van Jean Hanelle, bewaard in het fameuze Turijnse manuscript J.II.9 vormen, tezamen met Byzantijnse en Maronitische gezangen, het repertoire van graindelavoix’ nieuwe release bij Glossa!

– – –

The nine selected flamboyant ars subtilior motets by Jean Hanelle from the Torino J.II.9 manuscript, together with Byzantine and Maronite chant, make the repertoire of graindelavoix’s upcoming Glossa release for autumn this year!

With Anne-Kathryn Olsen, Razek-François Bitar, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Adrian Sîrbu, Bart Meynckens, Tomàs Maxé, Jean-Christophe Brizard, Björn Schmelzer (dir). With the participation of Hassan Boufous for the concert in Germany.

August 30th, 5 pm, Domkerk, Utrecht (NL)
November 10th, Eglise Saint-Merri, Paris (FR)
November 11th, 7.30 pm, Kloster Malgarten, Bramsche (DE)

 

8ed8c82f-c251-44a6-8a7e-eb846653ffc2

OUTLANDISH

An apocryphal reading of Thomas More’s Utopia.

Op 2 september opent graindelavoix Les [rencontres] Inattendues met de première van de film OUTLANDISH. Op vraag van het Doornikse festival creëerde Björn Schmelzer dit ciné-concert met typisch graindelavoix signatuur.
De soundtrack van de film, polyfonie van Thomas Ashewell, John Browne en Damião de Góis, wordt live gebracht door de zes zangers van graindelavoix.

– – –

September 2nd graindelavoix opens Les [rencontres] Inattendues with the premiere of the film OUTLANDISH. At the request of the Tournai Festival Björn Schmelzer created a new cine-concert with the typical graindelavoix signature.
The soundtrack of the film, polyphony of Thomas Ashewell, John Browne and Damião de Góis, will be performed live by the six singers of graindelavoix.

September 2nd, 6 pm, Cour de l’Évêché, Tournai(BE)
Introduction
September 2nd, 9 pm, Cathédrale Notre-Dame, Tournai(BE)
Ciné-concert
September 2nd, 10.30 pm, Cathédrale Notre-Dame, Tournai(BE)
Aftertalk

 

fe2743e9-4b25-4789-98a2-eb77518a5d3f

DU FAY IN ITALY

Graindelavoix werkt in het tweede jaar van haar residentie aan een nieuwe interpretatie van de Italiaanse motetten van Du Fay. Schmelzer laat het cliché van de architecturale proporties van de dom van Firenze achterwege en zoekt eerder inspiratie in het ritme en de puls van de dansende spiritelli van Donatello op de cantoria in de Florentijnse kathedraal waarop Du Fay en zijn collega’s stonden te zingen.

– – –

In the second year of its residence graindelavoix develops a new interpretation of Du Fay’s Italian motets. Beyond the cliché of the architectural proportions of Florence cathedral Schmelzer is rather inspired by the rhythm and pulse of the dancing spiritelli of Donatello’s cantoria whereupon Du Fay and his colleagues were singing.

“With graindelavoix, we had never profoundly worked before on his oeuvre. Even if you think you know a repertoire, it’s a different feeling and approach when diving into concrete music: it’s a work of negotiation, of touching, of tactility, of finding ways to ask the music what it exactly wants from you as a performer. And in an indirect way, it’s asking the composer himself these questions…”
(Schmelzer, June 2016)
With Anne-Kathryn Olsen, Razek-François Bitar, Adrian Sîrbu, Marius Peterson, Bart Meynckens, Arnout Malfliet and Björn Schmelzer (dir.)

September 10th, 7 pm, Musée de Cluny, Salle Notre-Dame, Paris (FR)
September 11th, 5.30 pm, Royaumont Abbey, Asnières-sur-Oise (FR)

 

9472de53-f367-4252-b4a9-ae32b002ad7d

DIVINE INTERIORS
Music for an Antwerp church.

Speciaal voor de tentoonstelling Goddelijke interieurs in Museum Mayer van den Bergh nam graindelavoix nieuw werk op, gedrukt in Antwerpen rond 1600. Het is in primeur te horen op de tentoonstelling, speelt een essentiële rol in de beleving ervan en is exclusief verkrijgbaar bij de catalogus met een uitgebreid essay van Björn Schmelzer.

– – –

Especially for the Divine Interiors exposition at Museum Mayer van den Bergh, graindelavoix has recorded new work, printed in Antwerp around 1600. It was performed for the first time at the exhibition, plays an essential role in the experience of it and is exclusively available in the catalogue with an elaborate essay of Björn Schmelzer.

– Divine Interiors – catalogue
with cd Antwerp World Premieres anno 1600
and essay by Björn Schmelzer
more info

– Divine Interiors – exhibition
until October 16th at Museum Mayer van den Bergh, Antwerp
more info

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *