Concerts, Keyboard, Listen

Woensdagklanken : Kiyotaka Izumi en Korneel Bernolet Klavecimbelmuziek: transcriptie(s) versus origineel

 

In 2016 organiseert het Museum Vleeshuis weer negen concerten op de laatste woensdag van de maand (behalve juli, augustus en december).

Thema: België

Dit jaar staan de concerten in het teken van de muziek uit wat vandaag België is, van de 17de tot de 20ste eeuw. De concerten brengen de Belgische muziek in al haar verscheidenheid: liederen, intieme kamermuziek, de virtuositeit van de Belgische vioolschool, pianomuziek en opera.

Er is bekende muziek, maar ook veel zelden of nooit gespeelde muziek van een verrassend hoog niveau. De uitvoerders zijn zowel gevestigde waarden die zich specialiseerden in dit repertoire, als jonge beloftevolle musici. Ze bespelen onder meer twee instrumenten uit de tentoonstelling: het klavecimbel van Joannes Daniel Dulcken (Antwerpen 1747) en de Erard-vleugel (Parijs 1840).

Voor het concert vertelt een expert je graag meer over het muziekstuk, zijn bijzonderheden en de tijdsgeest waarin het tot stand kwam.

Programma 28 september

Tot enkele decennia geleden was er relatief weinig klavecimbelmuziek uit de Zuidelijke Nederlanden gekend bij een ruim publiek. De stukjes die wel enige bekendheid genoten, zoals enkele deeltjes uit de “pièces de clavecin” van Fiocco, bleven tot dan populair als bewerking, voor piano solo of voor viool en piano.

f34f503d-eec0-4643-a9c1-8ce9581fc2d4

In het midden van de 20ste eeuw bewerkten de Antwerpse pianisten Jos Watelet en Emmanuel Durlet werk van in vergetelheid geraakte componisten als Boutmy, de Fesch, de Trazegnies, Fiocco, Kennis, Loeillet, Raick, Robson, Staes, Van den Bosch, Van Den Gheyn, Van der Borght en Van Maldere. Op dit concert wordt de bewerking voor piano, door Kiyotaka Izumi, telkens geconfronteerd met de originele versie op klavecimbel, door Korneel Bernolet.

Voor het concert geeft Jan Dewilde, bibliothecaris van het Conservatorium van Antwerpen nog een korte toelichting bij het concert.

Bestel hier je tickets.

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *