(NL)

Musae Jovis heeft haar eerste CD uit! Komende zaterdag 29 oktober stellen ze Sanctum Desiderium  voor met een concert in de Sint-Antoniuskerk in Aalst om 20:00 u.

Tickets kunnen besteld worden op www.musaejovis.com.

Wie er niet bij kan zijn maar wel graag een exemplaartje van Sanctum Desiderium wil kan deze bestellen via de website van het label, www.sonamusica.be.

(EN)

Musae Jovis has its first CD on the market! This Saturday, 29 October, they will present Sanctum Desiderium with a concert in the St-Antonius church in Aalst at 08:00 pm.

Tickets on the website www.musaejovis.com.

If you can’t be there on Saturday but would still like to have a copy of Sanctum Desiderium, you can order it on the website of the label, www.sonamusica.be.

14449021_670873049754966_3687534954895515816_n

Content :

Dieterich Buxtehude
Quemadmodum desiderat cervus
Chiaccona a 3, BuxWV 92 (6:54)
Johann Philipp Förtsch
Aus der Tieffen
Concert a 4 Violin,Viol di gamba, Soprano e Continuo (7:57)
Johann Kaspar Kerll
Trio Sonata (8:07)
Johann Philipp Krieger
Herr, auf dich trau ich
from: Musicalischer Seelen-Friede, Nürnberg 1697 (13:09)
Der Herr ist mein Hirt
from: Misericordias Domini, 1690 (7:40)
Johann Heinrich Schmelzer
La Bella Pastora (8:35)

total time: 52:26

Recorded on June 26th, 27th, 28th, 2015, at Beaufays Abbey, Belgium.

Engineered, recorded, edited and mixed by Jo Cops.

Produced by Mark Steyaert.

Album includes a 44-page booklet with extensive notes and listening guide
in four languages.

——-

About Musae Jovis  (EN)

“Musae Jovis ter maximi proles canora, plangite”

This is the start of a six-voice motet composed by Nicolas Gombert as an epitaph on the death of Josquin Desprez. Gombert’s invocation of the divine muses, the sources of artistic inspiration in poetry and music of antiquity, recalls the intent of early baroque composers to return to the ideals of ancient theatre. Composers started paying particular attention to audibility and expressivity of the word. A return to their music in the twenty-first century means, following the muses, to combine reflexion and imagination in all musical activity.

The combination of these qualities is the aim of the young early music soloist ensemble, Musae Jovis, in their explorations of known and unknown repertoire of the seventeenth and early eighteenth centuries. Musae Jovis was brought together in 2015 by and around tenor Pieter De Moor and comprises 2 violins, viola da gamba, theorbo and organ or harpsichord. Having met between the highly recognised conservatoires of Belgium, the diverse talents and versatility of the members promise an ever interesting energy.

——-

Over Musae Jovis (NL)

Zo begint een zes-stemmig motet dat Nicolas Gombert componeerde als elegie ter gelegenheid van de dood van Josquin Desprez. Gomberts aanroeping van de goddelijke muzen, de artistieke inspiratiebronnen in de poëzie en de muziek van de klassieke oudheid, herinnert aan de intentie van componisten uit de vroegbarok om terug te keren naar de idealen van het antieke theater. Componisten besteedden bijzondere aandacht aan tekstverstaanbaarheid en expressiviteit van het woord. Een eenentwintigste-eeuwse terugkeer naar hun muziek betekent, zoals voor de muzen, reflectie en verbeelding combineren in elke muzikale activiteit.

De combinatie van deze kwaliteiten is het streefdoel van het jonge oude-muziek ensemble Musae Jovis bij hun verkenning van bekend en onbekend repertoire uit de zeventiende en het begin van de achttiende eeuw. Musae Jovis werd in 2015 samengebracht door en rond tenor Pieter De Moor en bestaat uit 2 violen, viola da gamba theorbe en orgel of klavecimbel. De muzikanten ontmoetten elkaar in de befaamde conservatoria van België (Brussel en Leuven) en hun diverse talenten en veel- zijdigheid beloven een immer interessante energie.

+++++++

In 2016 they were selected by the International Young Artist’s Presentation (IYAP) as part of the festival Laus Polyphoniae Antwerp.
There first CD, Sanctum Desiderium, will be released in oktober 2016.

Helena Chudzik – violin Justin Glaie – theorbo
Ortwin Lowyck – violin Zeljko Manic – harpsichord, organ
Lies Wyers – viola da gamba Pieter De Moor – tenor, artistic leader

 

, , , , , , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *