Books, facsimiles & CDs, Concerts, Listen

The Song of Songs in Western and Oriental traditions

 

"Ueber das Verlangen" - Generalprobe - 03.10.2013 - Radialsystem V - Berlin.Op 21 oktober is het zo ver: dan verschijnt ‘The Allegory of Desire – the Song of Songs in Western and Oriental traditions’ bij Warner Classics. Zefiro Torna, Vocalconsort Berlin en Ghalia Benali stellen dit internationale project voor tijdens twee releaseconcerten in België en Nederland.
Het Hooglied uit de Hebreeuwse Bijbel, ook bekend als het Lied van Salomon of Canticum Canticorum, leest als een verzameling van gedichten op het thema van de menselijke liefde. De poëzie is beeldend, vaak ronduit erotisch en suggestief. Het speelt zich af in een gesublimeerde wereld en wordt beschouwd als een allegorie voor Gods liefde en als een drijfveer voor de mystiek. Al eeuwenlang vormt dit raadselachtige boekje een inspiratiebron voor talloze oosterse en westerse kunstenaars en geleerden.

In The Allegory of Desire interageren zangduetten en trio’s, een vrouwenkoor, eenstemmige madrigalen met instrumentale begeleiding en polyfone zettingen van componisten als von Bingen, de Machaut, Dunstable, Agricola, Lassus, Grandi, Sances, Monteverdi, Schütz, Buxtehude en J.C. Bach met traditionele en moderne Arabische liederen op teksten van soefidichters en van een nieuwe generatie dichters. Het maakt dit programma tot een opwindende en inspirerende dialoog tussen sacraliteit en humaniteit, tussen culturen en geschiedenis.

Sinds de creatie in 2013 oogstte het project succes op prestigieuze podia in onder meer Amsterdam, Berlijn, Brussel, Hamburg, Sevilla en Vilnius.

Zefiro Torna Cécile Kempenaers sopraan; Griet De Geyter sopraan; Jowan Merckx fluiten, percussie; Romina Lischka viola da gamba, Indische zang; Jurgen De bruyn luit, theorbe – Vocalconsort Berlin Verena Gropper sopraan; Anne Bierwirth alt; Stephan Gähler tenor; Johannes Klügling tenor; Christoph Drescher bas – Ghalia Benali Arabische zang, composities – Jurgen De bruyn muzikale leiding – Folkert Uhde dramaturgie – Jörg Bittner scenografie, lichtregie

“Het excellente Vocalconsort Berlin behoort tot de wereldtop en liet dat ook horen. Zefiro Torna bewees al eerder dat het zich in verschillende muzikale werelden thuis voelt en ook de Tunesische zangeres en danseres Ghalia Benali weet als geen ander verbindingen tussen culturen tot stand te brengen.” (De Standaard, 7 oktober 2013)

"Ueber das Verlangen" - Generalprobe - 03.10.2013 - Radialsystem V - Berlin.

PRAKTISCHE INFO

release concert België
vrijdag 21 oktober, 20u30, cc Strombeek
locatie: Abdijkerk Grimbergen, Kerklplein 1, 1850 Grimbergen
voor info en tickets kunt u hier terecht

release concert Nederland
zondag 23 oktober, 14u30, Theater Haarlem
locatie: Philharmonie kleine zaal, Lange Begijnestraat 11, 2011 HH Haarlem
voor info en tickets kunt u hier terecht

website: www.zefirotorna.be

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *