Listen, Newsflash

Nieuw op Klara vanaf zondag : Vlaamse Reuzen

 

In Vlaamse Reuzen praat Mark Janssens met de grondleggers van de oude muziek-praktijk in Vlaanderen. Vijf (bijna) 70-ers die vertellen over hoe het allemaal begon, over de weg die ze hebben afgelegd en hoe muziek hun leven heeft bepaald. De heren raken ook thema’s aan die onlosmakelijk verbonden zijn met de muziek : de opleidingen aan onze conservatoria, de clash tussen de oude muziek-praktijk en de ‘moderne’ aanpak, de toekomst van oude muziek-ensembles en de vraag of er in onze maatschappij nog een publiek en politiek draagvlak is voor (oude) klassieke muziek.

4 december : Jos van Immerseel

jos_1_0

Jos van Immerseel is te gast in Vlaamse Reuzen met Mark Janssens, zondag 4 december 2016 van 18 tot 20u.

11 december : René Jacobs

jacobs_2

“In de operawereld van vandaag hebben regisseurs te veel macht!”
En René Jacobs kan het weten. De dirigent begon zijn carrière als zanger, maar is nu al vele jaren een gevierde dirigent. René Jacobs is te gast in Vlaamse Reuzen met Mark Janssens, zondag 11 december 2016 van 18 tot 20u.

18 december : Philippe Herreweghe

retro_3

25 december :  Sigiswald Kuijken

sigi_1

“De cantates en passies heeft Bach niet gecomponeerd als koormuziek!”

‘En dus verkies ik de transparantie van een groep solisten i.p.v. een koor.’ Sigiswald Kuijken heeft duidelijke en heldere opvattingen als het over de uitvoering van oude muziek gaat. Mark Janssens praat met hem, op de zondag van Kerstmis 25 december, van 18 tot 20u in Vlaamse Reuzen.

 

1 januari 2017 : Paul Van Nevel

van_nevel

“De jonge Vlaamse zangers die bij mij op auditie komen luisteren niet naar hun eigen stem!”
Paul Van Nevel stelt vast dat onze jonge zangers vooral reproduceren en opgeleid worden om oratorium en lied te zingen. En daarom bestaat ook zijn Huelgas Ensemble voornamelijk uit niet-Vlamingen. Paul Van Nevel is te gast in Vlaamse Reuzen met Mark Janssens, zondag 1 januari 2017 van 18 tot 20u.

De laatste Vlaamse Reuzen van zondag 8 januari laat een vertegenwoordiger van de jonge generatie oude muziek-uitvoerders aan het woord : Korneel Bernolet, klavecinist en dirigent. En we luisteren naar de 3 Vlaamse mannen die de oude muziek-festivals van de Lage Landen in handen hebben : Xavier Vandamme van het festival in Utrecht, Bart Demuyt van Laus Polyphoniae Antwerpen en Tomas Bisschop van het MA Festival Brugge.

 

 

Uw reacties op Vlaamse Reuzen zijn welkom op info@earlymusic.be, maar ook op vlaamsereuzen@klara.be

Vlaamse Reuzen, van 4 december 2016 t.e.m. 8 januari 2017, 6 zondagen lang van 18 tot 20u op Klara!

 

 

, , , , , , , , , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *