Concerts, Listen

Heinrich Schütz ‘OPUS ULTIMUM’

 

Kamerkoor & Cappella El Grillo – Inge Bollaert

Het kamerkoor El Grillo uit Gent werd opgericht in 1995 door dirigent Inge Bollaert. Het ensemble bestaat uit een twintigtal zangers die zich tot doel hebben gesteld om als een vriendengroep op een spontane en ongedwongen manier de vocale muziek uit vooral de renaissanceperiode uit te voeren, met het voorbeeld van enkele gerenommeerde Vlaamse ensembles voor ogen.

Door een consequente opbouw van het repertoire en een welomlijnde programmering is El Grillo erin geslaagd om in de loop van enkele jaren binnen de wereld van de Vlaamse amateurkoren een stevige reputatie op het gebied van de “oude muziek” op te bouwen. In maart 2008 werd El Grillo tijdens de Provinciale Koorzangtornooien in eredivisie geklasseerd.

Het repertoire van El Grillo omvat bovenal profane en religieuze polyfonie uit de renaissance. Centraal hierin staan de werken van bekende en minder bekende Vlaamse polyfonisten uit de zestiende eeuw, met een speciale voorkeur voor figuren als Josquin Desprez, Jacob Obrecht en Orlandus Lassus. Anderzijds vormt het Engelse repertoire van Tudor-componisten als Thomas Tallis, Robert White of William Byrd een belangrijk focuspunt.

In april 2005 organiseerde El Grillo in en om de Gentse Sint-Baafskathedraal de ‘Jacob Obrechtdag’, naar aanleiding van het overlijden 500 jaar geleden van de in Gent geboren polyfonie Jacob Obrecht. Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan bracht het ensemble in september 2010 enkele concerten met werk van J.S.Bach in samenwerking met barokensemble il Gardellino.

De samenwerking met musici als Marnix De Cat, Erik Van Nevel, Guy Penson, Marcel Ponseele, il Gardellino, het Flanders Recorder Quartet, Aquil’Altera, La Caccia en het Ensemble Rafik El Maay heeft El Grillo in staat gesteld zijn grenzen te verleggen en heeft er tegelijkertijd ook voor gezorgd dat een heel gevarieerd publiek kon worden bereikt, bestaande uit zowel vrienden en sympathisanten als doorgewinterde melomanen.

(bron website El Grillo)

Heinrich Schütz

Op de kruising van renaissance en barok staat één man op eenzame hoogte in de 17e eeuwse Duitse muziek: Heinrich Schütz (1585-1672). Precies 100 jaar voor Bach laat hij het woord en de muziek op op ongeëvenaarde manier naadloos in elkaar overvloeien in een meesterlijke synthese van tradities. Zo ook in de Geistliche Chormusik of in het magistrale Schwanengesang, zijn allerlaatste compositie waarin de pracht de Venetiaanse meerkorigheid versmelt met Lutherse zeggingskracht!

Concerten

Nog vijf dagen en we hopen je te verwelkomen op één van de concerten van kamerkoor El Grillo met op het programma delen uit Der Schwanengesang en de Geistliche Chormusik van de Duitse componist Heinrich Schütz (1585-1672).

Kocht je al een ticket, dan willen we u nu al van harte bedanken! Had je nog geen tijd, doe het vandaag nog want tickets in voorverkoop zijn sowieso een stuk voordeliger!

Zowel in Kortrijk als in Gent kan je heel makkelijk met de trein naar het concert. Beide kerken liggen op wandelafstand van de stations. ***

INFO & RESERVATIE CONCERTEN

vrijdag 11 november 2016 om 20u
Kortrijk, Sint-Maartenskerk
Tickets: 15€ – 10€ (-25j)
Reservatie: Oekene Inviteert

zaterdag 12 november 2016 om 20u
zondag 13 november 2016 om 16u
Gent, Sint-Machariuskerk
Tickets: 12€ (vvk) – 15€ (kassa) – 10€ (-19j)
Reservatie: Kamerkoor El Grillo

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *