Newsflash, Vocal

Gregoriaans op de Dageraadplaats

 

Naar analogie van de Bachcantatediensten van Het Antwerps Barokorkest die doorgaan in de Sint-Norbertuskerk van Antwerpen, is in diezelfde kerk  gestart met een cyclus van gregoriaanse vieringen. Ook hier worden de gezangen  gekozen bij de lezingen van die zondag en staat de muziek  in functie van de liturgie.

Op 18 december is het Gregoriaans Abdijkoor Grimbergen onder leiding van Norbertijn Gereon van Boesschoten uitgenodigd. Norbertijnen hebben hun eigen Gregoriaanse gezangen. In de middeleeuwen had elk zichzelf respecterend bisdom zijn eigen liturgie. Bij de stichting van de Norbertijnerorde in het Noord-Franse Laon, werden de gebeden en zangboeken van dat bisdom overgenomen. Doorheen de eeuwen schreven paters de partituren over en maakten ze (on)bewust fouten. Hier en daar voegden ze noten toe waardoor de gezangen in de loop van de tijd een heel eigen en melodieuze klank kregen.

Het koor, dat bestaat uit paters en leken, verzorgt elke zondag de dienst in de abdij van Grimbergen en gaat slechts zeer uitzonderlijk op verplaatsing. Een unieke gelegenheid dus om hen aan het werk te horen en te zien.

Praktisch:

Zondag 18 december 2016 om 11u

Gregoriaans Abdijkoor Grimbergen
Rorate caeli
Sint-Norbertuskerk, Dageraadplaats, Antwerpen
Vrije bijdrage

De volgende gregoriaanse diensten gaan door op 12 maart en op 14 mei 2017.

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *