Abroad, Calendar, Concerts

Hommage aan Ramses Shaffy ?

 

(EN)

SING, FIGHT, WEEP, PRAY – MUSIC FROM THE REFORMATIONS (25 AUG – 3 SEP)
It is 500 years since Luther nailed his 95 theses concerning indulgences to the doors of the Castle Chapel in Wittenberg, which at that time served as the university’s notice board. The rapid dissemination of his message – initially in print and later also by means of music – set in motion a revolutionary machine whose field of influence stretched far beyond religion alone. A somewhat delayed but no less innovative reaction developed in response: the Counter-Reformation.

Luther loved music with a passion: he was an admirer of the Flemish composer Josquin Desprez and composed music himself. However, a festival dedicated to Reformations – in the plural! – cannot be restricted to early Lutheranism alone. This is why we will also explore the revolutionary power generated by the writings and deeds of Calvin, who, like Luther, was one of the great intellectuals of his time.

The festival will also turn its attention to England, where the context and political undertones are of a totally different order. But here, as elsewhere, events result in fascinating social shifts….and in violence. ‘There’s nothing new under the sun.’

The story focuses on the 16th century, which, with its new revolutionary spirit, vigorously combats ecclesiastical abuse of power, and on the 15th century, which prepares the way for a complex web of reformations and heresies.

With large-scale cantatas, liturgical hymns, cheerful songs, exuberant spectacles and intimate chamber music, this promises to be an exceptional festival: a musical narrative about shrewd minds, innovators and emotions running high.

(NL)

ZING, VECHT, HUIL, BID – MUZIEK VAN DE REFORMATIES (25 AUG – 3 SEP)
Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen over de aflaten aan de deuren van de slotkerk van Wittenberg – het universitaire prikbord in die dagen – spijkerde. De vliegensvlugge verspreiding van zijn boodschappen – via de drukkunst en later ook via muziek – zette een revolutionaire machine in beweging waarvan de actieradius veel verder reikt dan religie alleen. Met enige vertraging ontwikkelde zich een niet minder innovatieve tegenbeweging: de contrareformatie.

Luther hield hartstochtelijk van muziek: hij bewonderde de Vlaamse polyfonist Josquin Desprez en componeerde ook zelf. Maar een festival dat vaart onder de vlag reformaties – in het meervoud! – kan niet beperkt blijven tot het vroege lutheranisme alleen. Daarom onderzoeken we ook de revolutionaire kracht die uitging van de acties en geschriften van Calvijn, net als Luther een van de grote intellectuelen van zijn tijd. Het festival richt de blik ook op Engeland, waar de context en de politieke lading weer van een totaal andere orde zijn. Maar zoals elders leiden de gebeurtenissen ook hier tot fascinerende maatschappelijke verschuivingen… en tot geweld. Niets nieuws onder de zon.

De nadruk van het verhaal ligt op de zestiende eeuw, die met zijn nieuwe, revolutionaire geest vol vuur de strijd aangaat met kerkelijk machtsmisbruik, en op de vijftiende eeuw die de aanloop vormt naar een complex geheel van reformaties en ketterijen. Met grootse cantates, liturgische gezangen, vrolijke liederen, exuberante spektakels en intieme kamermuziek belooft dit een uitzonderlijk festival te worden: een muzikaal relaas over scherpdenkers, vernieuwers en hoog oplaaiende emoties.

Voorverkoop Festival Oude Muziek 2017 gestart

De voorverkoop van het Festival Oude Muziek 2017 is gestart en gaat hard. Wilt u zeker zijn van kaarten voor uw favoriete concerten? Word dan Vriend en profiteer direct van een bestelvoorsprong en korting. Met een donatie van € 80 kunt u nu al uw kaarten bestellen; bij een bijdrage € 40 kunt u vanaf maandag 22 mei kaarten kopen.

Volledige programma FOMU17 bekend

Het complete programma van het Festival Oude Muziek 2017 bekend. Met het thema Zing, vecht, huil, bid – Muziek van de reformaties staat Utrecht van 25 augustus tot en met 3 september weer in het teken van oude muziek. Artists in residence op deze 36ste editie zijn Lorenzo Ghielmi met La Divina Armonia en Katharina Bäuml met Capella de la Torre. In het festivalschema vindt u een handig overzicht met alle concerten.

Ensemble Correspondances

Ze waren de revelatie van het Festival Oude Muziek 2016 en zorgden misschien wel voor het meest intense muzikale moment van vorig jaar: Ensemble Correspondances onder leiding van Sébastien Daucé. Dit jaar komt het Franse ensemble terug, met een programma gewijd aan de rol die muziek speelde in de heerschappij van koning Lodewijk XIV.

Orgelfeest in TivoliVredenburg

Op vrijdag 25 augustus 2017 wordt het nieuwe barokorgel in TivoliVredenburg gedoopt. Voor het instrument, gebouwd volgens barokke standaard, is in het komende Festival een hoofdrol weggelegd. Naast de orgelinspeling door artist in residence Lorenzo Ghielmi tijdens het openingsconcert, laten we het instrument tien dagen lang telkens in een van zijn vele gedaanten klinken.

Xavier Vandamme tipt: Vox Luminis

Festivaldirecteur Xavier Vandamme: ‘Het Festival is niet meer compleet zonder Lionel Meunier en zijn Vox Luminis.’ Deze zomer komt het ensemble voor drie concerten naar Utrecht. De uitvoering van Bachs Hohe Messe belooft een hoogtepunt te worden. En wat te denken van de late night-sessie op 30 augustus, of hun concert met de meest pakkende cantates van Buxtehude, Schelle, Pachelbel, J.C. en J.M. Bach.

Alex Potter bezingt de hemelse liefde

Alex Potter is zonder twijfel een van de beste contratenoren van dit moment. Van 16 tot en met 19 mei sluit hij met een concerttournee waarin hij muziek van Strozzi en Buxtehude zingt het Seizoen Oude Muziek 2016-2017 af. Hij stelde een intiem programma samen met motetten uit de vroege barok, die zich laten kenmerken door de expressieve, sprekende stijl zoals we die kennen uit de opera.

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *