Alba Nova, Calendar, Listen, Musica

AlbaNova : the sound of time

 

Op zondag 25 juni slaat AlbaNova weer z’n tenten op in de Landcommanderij Alden Biesen. Dit jaar staat het festival in het teken van de ‘klinkende tijd’. Samen met festivalgaste Romina Lischka (gamba) gaan we op zoek naar de historische en culturele rol van muziek in de beleving van tijd. /  Be our guest on Sunday 25 June at the Landcommanderij Alden Biesen for midsummer festival AlbaNova. This year’s festival theme is ‘the sound of time’. Together with our festival guest Romina Lischka (viol), we go in search of the historical and cultural role of music in the experience of time.

Zeven redenen (uit zovele) om er zeker bij te zijn / Seven reasons not to miss AlbaNova

277b5f87-9c68-465c-957d-3dc16073e69d

1. Romina Lischka

Festivalgaste Romina Lischka tekent voor enkele bijzondere muzikale ontmoetingen. In Dhrupad Fantasia I & II brengt ze Elizabethaanse consortmuziek samen met Hindoestaanse dhrupad. In ‘A Call to Prayer’ gaat ze een muzikale dialoog aan met de Tunesische zangeres Ghalia Benali rond het thema ‘gebed’.
Lees hier het interview met Romina Lischka.

Festival guest Romina Lischka guarantees some very special musical encounters. In Dhrupad Fantasia I & II‘, she blends Elizabethan consort music with Indian dhrupad. In ‘A Call to Prayer’, she develops a musical dialogue with the Tunisian singer Ghalia Benali on the subject of ‘prayer’.
Read an interview with Romina Lischka (in Dutch)

1904e8b1-6ebf-493a-a922-054882728348

2. AlbaNova de klok rond / around the clock

Voor vroege vogels start AlbaNova dit jaar al bij het ochtendgloren in Oud-Rekem, met een ochtendwandeling i.s.m. Natuurpunt en een pianoconcert door Sofya Gandilyan (IYAP 2016) met ontvangst in het nieuwe piano-belevingscentrum van Piano’s Maene. Dit vroegochtendprogramma is inbegrepen in het festivalticket.
Zo’n 12 uur later sluit Floris De RyckerAlbaNova af met een intiem soloconcert.

Early birds can take part in an early morning ornithological walk with Natuurpunt and a piano concert bySofya Gandilyan (IYAP 2016) in partnership with Piano’s Maene, both at Oud-Rekem. This early morning programme is included in the festival ticket.
12 hours later, Floris De Rycker will close AlbaNova with an intimite solo concert.

3. Ruim aanbod historische concerten met veel jong talent / Lots of early music

Psallentes opent de kerk dit jaar met ‘Psallamus’, een programma waarin de Souterliedekens centraal staan. Ook krijgen verschillende jonge ensembles die geselecteerd werden voor International Young Artist’s Presentation (IYAP) 2016 een podium op AlbaNova met een programma dat kadert binnen de festivalthematiek. Voor wie ze vorig jaar tijdens Laus Polyphoniae miste, een herkansing om jonge beloftes Amsterdam Corelli Collective, Il Botto Forte, Musae Jovis en Consort Mirabile te ontdekken!

Psallentes will open the church with the polyphonic Souterliedekens. Several young ensembles that were selected for the International Young Artist’s Presentation (IYAP) 2016 also get the chance to perform at AlbaNova with a programme that matches the festival theme. For those who missed them last year at Laus Polyphoniae, a new opportunity to discover promising ensembles Amsterdam Corelli CollectiveIl Botto ForteMusae Jovis and Consort Mirabile!

6ae76de6-7eb4-4a66-ab8a-d5277d75aa20

4. AlbaNova op maat van families met kinderen /  for families with children

Net zoals vorige jaren besteden wij heel wat aandacht aan het publiek van morgen. Zo staan er enkele workshops canon zingen op het programma, voor iedereen – jong & oud – die graag zingt! Of knutsel samen met je kroost een futuristisch muziekinstrument in elkaar. De allerkleinsten (0-5 jaar) kunnen dan weer terecht in de Babelut Klankentuin.

As usual, we pay special attention to the public of tomorrow. Join a workhop of canon singing, for everybody – young & old – who likes to sing! Or make a futurist musical instrument with your kids. The youngest ones (0-5 years) can live it up in our Babelut Klankentuin.

57f32e24-bd79-4052-a7b8-0aa90d92b20f
d847f5b3-720a-4614-be90-3f88c714bbf3

5. Verschillende culturen ritmeren de dag / Different cultures give rhythm to the day

Uday Bhawalkar laat Indische raga’s over het domein rollen, de dames van Psallentes structureren de dag met christelijke getijdengezangen en Hassan Boufous lanceert verschillende malen een islamitisch ‘appel à la musique‘.

 

Uday Bhawalkar unrolls Indian ragas over the domain, the ladies of Psallentes structure the day with the christian Liturgy of the Hours and Hassan Boufous will launch several times an islamic ‘appel à la musique‘.

92899865-b16d-4e7a-b144-52445c0ce110

6. Kwaliteitsfestival AlbaNova

En dat zeggen niet wij, maar de mensen van de European Festivals Association (EFA) die ons een EFFE-label gaven.
Uit het juryrapport: After the courageous ‘tabula rasa’ of a few years ago, the organizers created fairly quickly a small but nice one-day festival not only with the focus on innovative approaches to music, sustainability and accessibility but also with room for experimentation and active involvement of the public.

7. Foodcourt met lokaal lekkers /  Foodcourt with local food & drinks

Bezoekers kunnen dit jaar voor het eerst terecht in een kleinschalige ‘foodcourt’ met kwalitatieve en vaak lokale aanbieders:
> Diverscité: mobiele retro bar met koffiebereidingen, thee, cava, wijnen en frisdranken
> De Crèmedaus: ambachtelijk ijs uit Bilzen
> Le Bon Vinvant: gourmetburgers, miniburgers en nacho’s
> Proef Bilzen: Bilzerse streekproducten door Toerisme Bilzen
> Food@the castle: pasta’s en wok door Landcommanderij Alden Biesen

New this year is a scattering of original food and drink stands by small-scale local providers:
> Diverscité: mobile retro bar with coffee, tea, cava, wines and soft drinks
De Crèmedaus: traditional ice cream from Bilzen
> Le Bon Vinvant: gourmet burgers, mini burgers and nacho’s
> Proef Bilzen: regional products from Bilzen by Toerisme Bilzen
> Food@the castle: pasta and wok dishes by Landcommanderij Alden Biesen

9fdf446d-e791-4171-92e2-c34af10ad101

Programma & tickets: www.albanovafestival.com

  • Festivalticket (met toegang tot het volledige programma): 40 euro – gratis voor kinderen t/m 12 jaar – 20 euro voor jongeren t/m 25 jaar
  • Wie vooraf online een ticket koopt, vermijdt wachten aan de kassa en kan ook aangeven of hij/zij het vroegochtendprogramma en/of de lezing van Joke Hermsen wil bijwonen. De capaciteit voor deze programma’s is beperkt.
  • Festival ticket (with access to the entire programme): 40 euros – free for children aged 12 and under – 20 euros for young people aged 13 to 25
  • Buying a ticket online beforehand makes you skip waiting at the front desk and allows you to ensure your seat for the early morning programme and the lecture by Joke Hermsen. Places for these activities are limited.

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *