Alba Nova, Calendar, Contemporary, Musica

Contemporary music at AlbaNova

 

6af589a3-659b-483f-95b3-ef01c37c9ffa

Tijdlezing Joke Hermsen

Naast heel veel muziek bieden we dit jaar, op voorzet van de AlbaNova ambassadeurs, ook een filosofische lezing in het kader van de festivalthematiek aan. De gevierde Nederlandse filosofe Joke Hermsen zal haar licht laten schijnen over het ‘dubbele register’ van de tijd en hoe muziek dit laat weerklinken. Een beschouwing over het onderscheid tussen externe kloktijd en innerlijke subjectieve tijd. Misschien reikt ze ons wel enkele sleutels aan voor een optimalere beleving van de dag, en alle dagen die volgen…

Participatie en actieve beleving

Nog meer dan vorige jaren zetten we in op enkele unieke formats voor publieksparticipatie en actieve beleving. Een bijzondere vermelding waard is het project ‘Tussen Zien en Horen’ van Lot Jansen en Floris De Rycker. Tientallen amateurdansers en -muzikanten gaan een dialoog aan met elkaar, het resultaat van een voorafgaand traject met muziekensembles, dansgroepen en klassen uit het Deeltijds Kunstonderwijs. Je kan ieder kwartier instappen en een parcours met korte performances van elk 15’ volgen.
Ook leuk voor wie het festival graag actief beleeft: een workshop canon zingen o.l.v. Pieter Stas (Cappella Pratensis). ‘Broeder Jacob’ en ‘Brand in Mokum’ kennen we allemaal, maar in deze workshop gaan we canons improviseren!

Hedendaagse muziek op AlbaNova

Naast een ruim aanbod historische muziek staat er uiteraard ook heel wat hedendaags op het programma. In ‘A la recherche de temps II, Doloroso’ van Serge Verstockt & ChampdAction gaat altvioliste Megumi Kasakawa (Ensemble Modern) in dialoog met haar alter ego’s op video.

Razen push the drone potential of medieval instruments … into realms of total sensory overload.” (Volcanic Tongue)
Het AlbaNova Collectief brengt ‘re-enactments’ van de iconische werken ‘Poème Symphonique’ voor 100 metronomen van Ligeti en ‘Pendulum Music’ van Reich. Bekijk hier een filmpje van onze Ligeti flashmob.
Gitarist Kobe Van Cauwenberghe brengt dan weer de experimentele studio-albums ‘No Pussyfooting’ en ‘Evening Star’ van Brian Eno en Robert Fripp tot leven. 
Kobe Van Cauwenberghe demonstreert Robert Fripps ‘frippertronics’https://youtu.be/R_BnZoH4beU

AlbaNova op Klara

Op zaterdag 10 juni was directeur Paul Craenen te gast in Boetiek Klassiek op Klara om het te hebben over AlbaNova 2017. Herbeluister het interview en muziek van enkele artiesten die op de affiche staan hier (vanaf 01:01:45).

Programmaboekje & uurschema online

Doorblader alvast het AlbaNova programmaboekje en steek jouw persoonlijke dagprogramma in elkaar op basis van het uurschema. Het programmaboekje met binnenin het uurschema wordt gratis verdeeld bij de toegang tot het festival.

Alle info & tickets: www.albanovafestival.com

  • Festivalticket (met toegang tot het volledige programma): 40 euro – gratis voor kinderen t/m 12 jaar – 20 euro voor jongeren t/m 25 jaar
  • Wie vooraf online een ticket koopt, vermijdt wachten aan de kassa en kan ook aangeven of hij/zij het vroegochtendprogramma en/of de lezing van Joke Hermsen wil bijwonen. De capaciteit voor deze programma’s is beperkt. De online ticketverkoop wordt op vrijdag 23 juni om 15.00 uur afgesloten!

By


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *