Calendar, Concerts, Listen, Woodwind

Het Nieuwsblad : Cydonia Barocca

 

GENT – Gent is  een nieuw muziekfestival rijker. Dit Pinksterweekend glanst de Gentse binnenstad drie dagen lang door barokmuziek van Bach, Telemann en Graupner. Organisator en bezieler van het evenement, Florian Heyerick, brengt muzikanten uit binnen- en buitenland samen voor een passionele ode aan de barokmuziek. De gekozen locaties verrassen. Zo is er bijvoorbeeld ‘Le Tour des Hôtels’ met concerten in Hotel De Coninck, Hotel D’hane Steenhuyse en Hotel Falligan. De blokfluit speelt de hoofdrol. En kende u al de meest barokke der fruitsoorten?

Graupner

Het barokfestival focust voor deze editie op de blokfluit en brengt uitsluitend vocaal en instrumentaal werk van drie componisten en generatiegenoten: Bach, Telemann en Graupner. Heyerick over deze keuze: “Bach, daar komen mensen sowieso naartoe. Telemann vinden de muzikanten fijn om te spelen. En ik maak van de gelegenheid gebruik om er Graupner tussen te plaatsen. Deze minder bekende componist verdient absoluut onze erkenning.”

Geen platgetreden concertlocaties

“Gent is geen typische barokstad, maar we hebben geprobeerd een aantal barokke locaties te verbinden aan de muziek. Locaties als Hotel De Coninck, Hotel D’hane Steenhuyse en Hotel Falligan zijn een echte meerwaarde voor de muziek die ongeveer in die tijd zou kunnen geklonken hebben, ” vertelt Heyerick. Daarnaast zijn er ook concerten of voordrachten gepland in onder meer de Sint-Jacobskerk, de Sint-Pietersabdij en het Conservatorium.

De barokke kant van de kweepeer

Voor een bijzonder smakelijke en lichte toets zorgt … de kweepeer. Florian Heyerick verschaft graag uitleg. “Ik heb een persoonlijke interesse voor deze vergeten vrucht die veel meer interessante insteken heeft dan we vermoeden. Het is een vrucht die niet zomaar hapklaar is. Je moet er echt mee aan de slag om ze te kunnen appreciëren. Daarom koos ik de vrucht als symbool voor het festival. Nieuwsgierig zijn en een stapje verder zetten dan het evidente, is belangrijk voor ons. Maar de kweepeer is ook gewoon bijzonder mooi. De vrucht is het symbool van de liefde en de vruchtbaarheid. De barokke vorm verwijst ook naar oude muziek. En ineens klopte het als een bus. We hadden ons logo voor het festival.En dan spraken we nog niet over kweeperen die het verhemelte strelen en op alle zintuigen tegelijkertijd inwerken. Er zullen dus bijvoorbeeld heerlijke degustaties zijn op het festival.”

Jaarlijkse afspraak

Dit is de eerste editie van het barokfestival, in samenwerking met de Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen. Florian Heyerick onthult dat het absoluut de bedoeling is om er een blijver van te maken. “We willen voortaan elk jaar tijdens het Pinksterweekend de barok naar de Gentse binnenstad halen. De focus op Bach, Telemann en Graupner zal blijven. We kiezen wel telkens voor een ander instrument in de spots.” En na de zinnelijke verklaring voor de keuze van het kweepeersymbool, zegt iets ons dat het logo van het festival niet snel zal veranderen.

***

Praktisch:

Cydonia Barocca, Barokfestival van zaterdag 3 t.e.m. maandag 5 juni op verschillende locaties in de Gentse binnenenstad. Het festival bevat een mix van gratis (open repetitie en open podium) en betalende activiteiten. Ook voor kinderen is bijzondere aandacht, met o.m. een kinderatelier.
Programma en tickets via de website van het festival.

, , , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *