Newsflash

Zefiro Torna

 

Een maand geleden sloot Zefiro Torna het concertseizoen af met JUST=, het grootse locatieproject met ARSENAAL/LAZARUS in opdracht van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN.Achter de schermen wordt gerepeteerd aan de nieuwe muziektheater-productie B.I.G., die in het najaar in première gaat.  En een blik op de zomerfestivals in binnen- en buitenland.

 Terugblik 

JUST= was niet alleen een indrukwekkende afsluiter van het culturele luik van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN., maar ook de kers op de taart van ons feestseizoen. Tien dagen lang palmde een indrukwekkende cast het gerechtsgebouw in onder supervisie van Willy Thomas en Jurgen De bruyn. Tijdens de zo goed als uitverkochte voorstellingenreeks waren toeschouwers getuige van taferelen over het Salomonsoordeel, een naoorlogs Breendonkproces, een Weens schandaalconcert, brieven van gedetineerden, ontwrichte rechtssystemen en een verweerschrift van de rechter.

“Het concept dat Willy Thomas en Jurgen De bruyn bedachten, zet de toeschouwer ertoe aan na te denken over een systeem dat een oordeel velt over mensen. (…) JUST= trakteert het publiek op een variatie aan kunstig ingeklede scènes die een breed smaakpalet bedienen en die sterk muzikaal ondersteund zijn.” (25.05.2017, Jan De Smet in De Morgen)

Bekijk hier de fotoreportage door Kurt Van der Elst

Foto slot JUST=

 De festivalzomer van Zefiro Torna

MAfestival | De Allegorie van het Verlangen
zo 06.08.2017, 17u – Kerk, Lissewege

Na een welverdiende rustpauze vindt u ons op zondag 6 augustus terug in Lissewege, tijdens het gerenommeerde MAfestival. We brengen er onze succesproductie De Allegorie van het Verlangen samen met Vocalconsort Berlin en Ghalia Benali.

Theaterfestival Boulevard | Lassus Grand Cru
za 12.08.2017, 16u30 – Heilig Hartkerk, Den Bosch (NL)
zo 13.08.2017, 16u30 – Heilig Hartkerk, Den Bosch (NL)

Iedere zomer wordt Den Bosch tien dagen lang ingenomen door theatermakers, dansers en musici tijdens het Theaterfestival Boulevard. Op 12 en 13 augustus stellen wij er Lassus Grand Cru voor, een programma dat zich rijkelijk laat drinken. De zoete en dartelende tonen van Orlandus Lassus’ chansons vormen een perfect huwelijk met een selectie aan wijnen en exquise fait-divers, verhaald door countertenor en wijnkenner Steve Dugardin en acteur Stefaan Degand.

Laus Polyphoniae | Scattered Rhymes
di 22.08.2017, 22u15 – Amuz, Antwerpen

Laus Polyphoniae verkent voor zijn 24ste editie de unieke wereld van de adoratie. Renaissancedichter en humanist Francesco Petrarca droeg maar liefst 366 sonnetten op aan zijn onbereikbare schone, Laura. Zefiro Torna brengt een tijdloze tribute aan de ‘Scattered Rhymes’ uit zijn Canzoniere tijdens een laatavondconcert op 22 augustus, samen met het Frank Vaganée jazztrio en sopraan Annelies Van Gramberen. In het kader van het festival coacht Jurgen De bruyn jonge creatievelingen tijdens de muziekvakantie Isola Idola, georganiseerd door Musica, Impulscentrum voor muziek.

SPOTS-festival | Sluimer
ma 18.09.2017, 21u – Kaai16, Hasselt

De festivalzomer afsluiten doen we tijdens het SPOTS-festival, een avontuurlijk cross-overfestival van het CC Hasselt op spannende locaties in de stad. Binnen het lounge-decor van Kaai16 brengen we met Sluimer een hulde aan de nacht. De stem van topsopraan Lore Binon snijdt door het duister, vergezeld van atmosferische klanken op cello (Benjamin Glorieux), luit (Jurgen De bruyn) en electronics. Om helemaal weg te dromen zijn er aangepaste cocktails en naturelle mixdranken, live bereid door een mixologist.

  Vooruitblik

Na de bejubelde productie NERF (2013) breien we met B.I.G. – of ‘relaas van een Buitengewoon Innemende Groei’ – een vervolg aan onze samenwerking met figurentheater Ultima Thule. Deze virtuoze familievoorstelling gaat over persoonlijke groei, overmoed en gulzigheid.B.I.G. gaat in première op 15 september in de Gentse Minardschouwburg, en toert dan verder.

A month ago, we ended our concert season with JUST =, an extraordinary production in cooperation with ARSENAAL / LAZARUS, commissioned by the city festival OP.RECHT.MECHELEN. In the meantime, we are working on the brand new musical theatre production B.I.G., which will premiere coming autumn. And of course, we are looking forward to the summer festivals in Belgium and abroad.We wish you a splendid summer!

 In retrospect 

JUST = was not only an impressive closing of the cultural part of the city festival OP.RECHT.MECHELEN., but also the icing on the cake of our anniversary season. Over 1500 spectators witnessed scenes on the Solomon judgment, a post-war process, a scandal concert, letters of detainees and disarmed justice systems, performed by an impressive cast under the supervision of Willy Thomas and Jurgen De Bruyn.
“The concept created by Willy Thomas and Jurgen de bruyn invites the spectator to think about a system that judges people. (…) JUST=  entertains the audience with a variety of artful scenes that serve a wide palette of taste, supported by a strong musical soundtrack. ” (25.05.2017, Jan De Smet for De Morgen)Check out the photoshoot by Kurt Van der Elst

Foto slot JUST=

Summer festivals

MAfestival | The Allegory of Desire
Su 06.08.2017, 17h – Kerk, Lissewege (Bruges)

After a well-deserved break, you will find us back on stage in Lissewege on Sunday 6 August, during the renowned MAFestival. We will perform our success production The Allegory of Desire together with Vocalconsort Berlin and Ghalia Benali.

Theaterfestival Boulevard | Lassus Grand Cru
Sa 12.08.2017, 16h30 – Heilig Hartkerk, Den Bosch (NL)
Su 13.08.2017, 16h30 – Heilig Hartkerk, Den Bosch (NL)

Every summer, Den Bosch is packed with performers, dancers and musicians during the Theatre Festival Boulevard. On 12 and 13 August we present Lassus Grand Cru, a musical wine tasting. The sweet and frolicking tones of Orlandus Lassus’ chansons form a heavenly match with a selection of wines and exquisite fait-divers, collected by countertenor and wine connoisseur Steve Dugardin and actor Stefaan Degand.

Laus Polyphoniae | Scattered Rhymes
Tue 22.08.2017, 22h15 – Amuz, Antwerp

For its 24th edition, Laus Polyphoniae explores the unique world of adoration. Petrarca’s songbook is full of platonic love declarations and cryptic references to his unattainable beauty, Laura. Together with the Frank Vaganée Jazztrio and soprano Annelies Van Gramberen, Zefiro Torna will bring a tribute to his ‘Scattered Rhymes’ during a late evening concert on 22 August. In the context of the festival, Jurgen De bruyn will coach young musicians during Isola Idola, a music camp organised by Musica, Impulscentrum voor muziek.

SPOTS-festival | Somnia
Mo 18.09.2017, 21h – Kaai16, Hasselt

The end of our festival summer is marked by the SPOTS festival, an adventurous cross-over festival in exciting places all over the city of Hasselt. Inside the loungey atmosphere of Kaai16, we invite you to lay back and listen to Somnia, a tribute to the night. The voice of top soprano Lore Binon shines through the darkness, accompanied by the atmospheric sound of cello (Benjamin Glorieux), theorbo (Jurgen De bruyn) and electronics. A mixologist is also part of the scene, combining unsuspected ingredients in elixirs that slowly transport you to a dream state.

 Preview

After the successful production NERF (2013) we continue our collaboration with the puppet theatre group Ultima Thule. Our brand new production B.I.G. will premiere on 15 September in Ghent, followed by a tour in Flanders.

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *