Abroad, AMUZ, Vocal

Leuven Chansonnier : Frans-Vlaamse liederen tot leven gebracht in New York

 

In The Morgan Library and Museum in New York zijn op de Vlaamse feestdag voor het eerst in eeuwen de liederen gebracht uit het “Leuven Chansonnier”, een erg zeldzaam manuscript uit de 15de eeuw.

Flanders House, de officiële Vlaamse vertegenwoordiging in New York, bood op de Vlaamse feestdag een exclusief evenement aan voor enkele honderden genodigden. Het Leuven Chansonnier was de ster van de avond, met een concert van het Sollazzo ensemble dat in absolute wereldpremière enkele van de “nieuwe oude” liederen uitvoerde: zogenaamde unica, die enkel overgeleverd zijn in deze door de Alamire Foundation nieuw ontdekte bron.

New York was een voorsmaakje. Het Leuven Chansonnier en zijn rijke inhoud van 50 chansons worden omstandig aan u voorgesteld tijdens Laus Polyphoniae (Festival van Vlaanderen Antwerpen) 2018 en in een facsimile en een boek, uitgegeven bij WPG/Davidsfonds.

De hoge resolutie beelden van het manuscript kan u bekijken op IDEM, Integrated Database for Early Music, van de Alamire Foundation.

Nieuwsitem VRT

Leuven Chansonnier onder de loep

Op woensdag 12 juli boog een 40-tal internationale wetenschappelijke specialisten zich over het Leuven Chansonnier in Flanders House in New York. Door het manuscript over de oceaan te vliegen bood de Alamire Foundation een unieke kans aan dit selecte gezelschap om samen, in aanwezigheid van het object zelf, hun licht te laten schijnen over deze fenomale vondst en hun expertise met elkaar te delen.

 

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *