Uncategorized

Indrukwekkend openingsweekend voor Laus Polyphoniae

 

De uitzending van Klara Live en het openingsconcert van het Britse ensemble Stile Antico op vrijdag 18 augustus betekenden een groots begin van Laus Polyphoniae. De International Young Artist’s Presentation zorgde zaterdag en zondag voor enkele muzikale revelaties. Nog tot en met 27 augustus presenteert AMUZ meer dan 70 concerten, allemaal met Adoratio als uitgangspunt.

“Het meesterschap van de 16de-eeuwse polyfonist Giovanni Pierluigi da Palestrina, de prachtige tekst van het Hooglied en vooral die glasheldere uitvoering van Stile Antico in een nokvolle Sint-Pauluskerk waren de ingrediënten voor een gedroomde start van deze editie van Laus Polyphoniae”, zegt een opgetogen Bart Demuyt, artistiek en algemeen directeur van AMUZ. De uitverkochte Sint-Pauluskerk van de openingsavond was de prelude van een muzikaal hoogstaand weekend.

Patrizia Bovi en Fadia Tomb-El Hage gingen zaterdagavond in AMUZ op hetzelfde elan verder. Beiden vonden ze een mystieke boodschap in de muziek van diverse culturele tradities in de middeleeuwen. The Eye of the Beloved bracht de Byzantijnse, christelijke en Spaans-Arabische wereld samen in één voorstelling. Het mysterie van de liefde die overweldigt of de liefdespijn die doet verlangen zijn immers universele thema’s. Huelgas Ensemble, een vaste waarde tijdens Laus Polyphoniae, koos later die avond voor een minder voor de hand liggend, maar fel gesmaakt en beklijvend programma langs de muzikale paden van Martin Luther, zijn Franse volgers, tot grootmeester Johann Sebastian Bach.

Zondagavond stond het mannenensemble Cappella Pratensis samen met solisten uit het Flanders Boys Choir en organist Wim Diepenhorst op het podium. Ze stelden een programma samen rond het ‘lof’, een specifiek onderdeel van de liturgie van 500 jaar geleden. De stemmen van de koorknapen bezorgden het geheel een dramatisch effect: Ego flos campi, een motet van Jacobus Clemens non Papa, weerklonk, als laatste werk van de avond, als hun lijflied.

Concertwandelingen zorgen voor muzikale ontdekkingen
Het door AMUZ ingerichte oudemuziekfestival biedt traditioneel ook graag een podium aan jong talent. De International Young Artist’s Presentation, kortweg IYAP, een initiatief van AMUZ [Festival van Vlaanderen – Antwerpen] in samenwerking met Musica, Impulscentrum voor Muziek, maakt die ambitie waar. IYAP wil jonge professionele musici introduceren in de internationale oudemuziekscene.

Een professionele jury selecteerde zes ensembles die half augustus gedurende enkele dagen intensief werden begeleid en gecoacht door Peter Van Heyghen en Raquel Andueza. Daarna kregen Ozio Regio (F), Lux Musicae London (GB), Cantoría (ES), El Gran Teatro del Mundo (CH), La Favorita (NL) en het duo Octavie Dostaler-Lalonde & Artem Belogurov (NL) de kans om zich tijdens twee unieke concertwandelingen aan een select publiek te presenteren.

Robin Steins, assistent programmatie en mede-organisator van de IYAP-wandeling is tevreden: “We blikken terug op een erg geslaagde editie van de International Young Artist’s Presentation, met Raquel Andueza en Peter Van Heyghen als begeesterende coaches, zes zeer goede en blije muziekensembles en een razend enthousiast publiek. Verlies de zes ensembles van de IYAP 2017-editie zeker niet uit het oog!”

Nog meer Adoratio te ontdekken
Ook de komende dagen staat Laus Polyphoniae garant voor luisterrijke momenten en ontdekkingen.

Tiburtina Ensemble, Corona spinea

De doornenkroon is een van de meest aanbeden relikwieën van Christus en inspireerde vele middeleeuwse componisten. In 1239 bracht de Franse koning Lodewijk IX het heilige relikwie van Constantinopel mee naar Parijs en liet hiervoor de bekende gotische Sainte-Chapelle bouwen. In de 13de en 14de eeuw werden twee doornen uit de kroon aan de Tsjechische koningen geschonken. Deze worden nu bewaard in de kathedraal in Praag. De zangeressen van Tiburtina Ensemble brengen met zuiverheid en prikkelende precisie de muziek die de reis van de doornen van Constantinopel via Parijs naar Praag verbeeldt.

> Woensdag 23 augustus, 22.15, Sint-Pauluskerk | info & tickets 

Tiburtina Ensemble

Tiburtina Ensemble

Psallentes, Salzinnes Saints

De dames van Psallentes brengen het 16de-eeuwse handschrift gemaakt in opdracht van de cisterciënzer zusters van Salzinnes opnieuw tot leven. Van de abdij die aan de Samber nabij Namen lag, blijft vandaag enkel nog een halfronde toegangspoort van de bijbehorende boerderij over. Het manuscript, dat zich nu in het Canadese Halifax bevindt, wordt gedigitaliseerd door het Alamire Digital Lab en bevat niet enkel prachtige gregoriaanse gezangen, maar beeldt ook de zusters zelf kleurrijk af. Zij lieten dit handschrift maken als teken van respect voor de heiligen.

> Donderdag 24 augustus, 22.15, Sint-Andrieskerk | info & tickets 

Psallentes © Voce et Organ

Psallentes © Voce et Organ

Poesie e lettere d’amore – Marathon in het kader van de Cultuurmarkt Vlaanderen

Bekende stemmen lezen de mooiste liefdesgedichten voor, op smaak gebracht met muzikale intermezzos door Thomas Dunford op luit en Jean Rondeau op klavecimbel. Het gaat om korte voorstellingen van twintig minuten, waarna u weer verder kunt wandelen, of blijven zitten voor de volgende gedichten.

Zij zijn alvast op zoek naar het ideale liefdesgedicht: Caroline Bastiaens (schepen van cultuur), Reinhilde Decleir (regisseur & actrice), Katelijne Damen (actrice), Anna Luyten (journaliste), Anja Daems (radiopresentatrice), Gregory Frateur (zanger en frontman van Dez Mona), Herman Van Goethem (universiteitsrector), Bart Demuyt (directeur AMUZ), Luc Martens, ere-minister van cultuur, Maarten Inghels ((stads)dichter), Albrecht Wauters (radiopresentator), Walter Damen (strafpleiter), Jeroen Lemaitre (taxidermist en oprichter Animaux Spéciaux). Wie wanneer komt, blijft nog even een verrassing.

> Zondag 27 augustus, tussen 13.00 en 17.00 uur, Rubenshuis | info & tickets

Jean Rondeau

Jean Rondeau

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *