Newsflash

Newsletter by the Alamire Foundation

 

Eerste publicatie in nieuwe reeks Leuven Library of Music in Facsimile

In een eerdere nieuwsbrief werd bericht over de vondst van het Leuven Chansonnier, een bijna ongeschonden, 15e-eeuws liedboek met 50 franco-Vlaamse chansons, aangekocht door het Fonds Courtin-Bouché, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Het manuscript wordt bij de Alamire Foundation bewaard voor onderzoek en ontsluiting en is veilig opgeborgen. En toch kan u het sinds kort in de hand houden.

In de nieuwe reeks Leuven Library of Music in Facsimile (gen.ed. David Burn en Bart Demuyt) verscheen zonet de eerste editie: een facsimile op ware grootte en een bijhorende studie van de hand van David Burn met als uitgever WPG / Davidsfonds. De reeks wordt aangestuurd door de Alamire Foundation, de beelden van de facsimile zijn gemaakt door het Alamire Digital Lab. Volgende uitgaves zijn in opmaak: het Mechels koorboek (Petrus Alamire) en de Dendermonde Codex (Hildegard von Bingen).

Facsimile en studie zijn verkrijgbaar in de boekenwinkels enwebshops voor €59,95.

Ook het prachtige boek “Petrus Alamire – Meerstemmigheid in beeld / Polyphony in the picture“, ISBN 978 90 5908 681 4, is nog steeds verkrijgbaar voor €49,99.

Leuven Chansonnier. Facsimile & Study / Studie, Davidsfonds, ISBN 978 90 5908 906 8, hardcover, €59,95

Leuven Chansonnier. Facsimile & Study / Studie

Uiterst succesvolle editie van Laus Polyphoniae afgesloten

Met de laatste noten van het Choeur de Chambre de Namur onder leiding van Leonardo Garcia Alarcon viel zondagavond het doek over ADORATIO, de vierentwintigste editie van Laus Polyphoniae. Een editie waaraan naar jaarlijkse gewoonte de Alamire Foundation mee de inhoudelijke bagage heeft aangeleverd.

Het concert met de zetting van het Hooglied door Orlandus Lassus was een van de vele hoogtepunten in een zeer succesvolle editie van het festival, dat ook concerten bood van de 2 huisensembles van het Huis van de Polyfonie, Cappella Pratensis (op 20 augustus met het Flanders Boys Choir en Wim Diepenhorst) en Psallentes (op 24 augustus in een programma met muziek uit het antifonarium van Salzinnes).

Mooie beelden vindt u op de Instagram en Facebook accounts van AMUZ [Festival van Vlaanderen Antwerpen].

Volgend jaar wordt het een speciale Laus-editie. Wij kunnen alvast zeggen dat het festival zal ingebed worden in een bredere programmatie in het kader van een barokjaar te Antwerpen.

Veel belangstelling voor Sofie Vanden Eyndes luit na de jeugdvoorstelling Rosalba ©Johan Beckers

Gratis “Huis”concertje op 23 september

Het Huis van de Polyfonie herbergt een collectie muziekinstrumenten. Die collectie is als een moestuin: veel onderhoudswerk maar volle genot! Daar hebben wij bij de Alamire Foundation een win-winsituatie voor bedacht. We hebben een vaste beheerder in dienst die de klavecimbels en orgels bespeelt en stemt. Zij heeft topmateriaal ter beschikking voor haar studie en wij genieten van een mooi onderhouden moestuin!

Op zaterdag 23 september nodigen tuinier Asami Sakimoto en violiste Marie Toriu u uit om samen te grasduinen in muziek van Merulo, Frescobaldi, Scarlatti en Bach. Asami doet dat op het klavecimbel van Jan Boon naar Giuseppe Mondini (ca. 1700).

Huis van de Polyfonie
zaterdag 23 september
15 uur (+/- 1 uur zonder pauze)
gratis

Detail van het Jan Boon klavecimbel

Jan Boon klavecimbel

By


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *