Books, facsimiles & CDs

Met “Van noten en tonen” beleef je muziek mogelijk nog intenser.

 

Prof. dr. Bossuyt maakt je wegwijs in muzikale begrippen

Met een herwerkte editie van Van noten en tonen. Wegwijs in muzikale begrippen, reikt Prof. dr. Ignace Bossuyt zowel de geïnteresseerde muziekliefhebber als de professional een heldere inleiding in de gangbare begrippen uit de muziekleer aan. Zo draagt hij bij tot een dieper inzicht in muziek en stelt hij de lezer in staat om er nóg intenser van te genieten.

Wat is een toon, een noot, een interval?
​Welke noten bevat een diatonische toonladder?
​Hoe ontstaan dissonanten?
​Wat zijn boventonen?
​Hoe herken je de tonaliteit van een compositie?

Om muziek te beschrijven, raken veel muziekliefhebbers niet verder dan hoog of laag, lang of kort, luid of stil, goed of slecht. Daar wil dit boek verandering in brengen door de lezer gaandeweg in te wijden in de wereld van melodie, maat en ritme, harmonie, tonaliteit, tempo, dynamiek en timbre. Aan de hand van vele voorbeelden uit het werk van ca. 400 componisten en een handig lexicon van ca. 850 muzikale begrippen wordt de achterliggende theorie duidelijk gemaakt.

Prof. dr. Bossuyt is emeritus hoogleraar musicologie aan de KU Leuven. Hij is een veelgevraagd inleider voor concerten en docent bij tal van culturele organisaties.

‘De kracht van dit boek ligt in de enorme musicologische eruditie en repertoirekennis van waaruit Ignace Bossuyt […] een schat aan definities, referenties en luistertips aanbiedt’. – Jeroen D’hoe, componist en musicoloog

‘Het werk vertrekt van een even eenvoudig als essentieel idee: de muziekliefhebber toegang bieden tot de basisbegrippen en terminologie rond klassieke muziek. Bossuyt pakt die basiselementen stapsgewijs in thema’s aan. Toegankelijk, helder, uitstekend gesynthetiseerd. De verwijzingen naar bekende composities leggen de band tussen termen en werkelijke muziekpraktijk.’ – Knack

________________________

Van Noten en tonen. Wegwijs in muzikale begrippen
ca. 176 p. | € 22,50 | softcover
ISBN 978 90 5908 877 1

 

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *