Newsflash

Tradition Vivante – Living Tradition

 

Springlevend!
Het verhaal van de Estse volksinstrumenten

Tentoonstelling van 19.10.2017 tot 15.04.2018

Een half jaar lang viert de Estse Republiek in het Mim haar honderdste verjaardag met een expo, concerten en workshops. De Esten koesteren hun muzikale erfgoed als weinig anderen. Het is al zingend dat ze zich in 1987-1991 bevrijdden van de sovjetdictatuur.
Vrije toegang!Activiteiten in het kader van de expo:
20 & 21.10.17: Concert & rondleidingen met Torupilli Jussi Trio

25.11.18: Concert van Aquarius & Kuldatsäuk Music for the forgotten peoples
13 & 14.02.18: Workshop voor kinderen met Torupilli Jussi Trio
12 & 13.04.18: Concert & rondleidingen met Torupilli Jussi Trio
14.04.18: masterclass violon & tune learning session metTorupilli Jussi Trio
Middagconcerten
Kent u de ‘Middagconcerten’? De Middagconcerten zijn opgericht door Sara Huysmans op 14 januari 1948 met als bedoeling een historisch overzicht van het kamermuziekrepertoire te bieden gaande van barok tot hedendaagse muziek, met een bijzondere aandacht voor werken van Belgische bodem. Deze concerten vinden plaats elke woensdag van 12u30 tot 13u20 in het mim.
Instrument van de maand
Een pardessus is een kleine viola da gamba met vijf snaren. Deze is van de hand van Louis Guersan (circa 1700-1770), een Parijse luthier die zich toelegde op de bouw van strijkinstrumenten. De gamba is geen voorvader van de viool, wel integendeel: de beide instrumententypes evolueerden naast elkaar tot het einde van het ancien régime. Deze pardessus komt uit de privéverzameling van de broers Joseph en Victor-Charles Mahillon, de eerste conservator van het Muziekinstrumentenmuseum.

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *