Concerts, Listen

‘Waar goede muziek gemaakt wordt, heeft de duivel geen kans’

 

cantates van Bach en Ceuleers

Date/Time
Date(s) – 28/10/2017
8:00 pm – 10:00 pm

Location
Carolus Borromeus kerk

 

Feestelijk concert met twee cantates (waaronder een wereldpremière) gebracht door het Antwerps Barokorkest & het Groot Akkoord ter herdenking van 500 jaar Luther, het orgelpunt van het Antwerpse lutherjaaronder het motto: ‘Zonder Luther geen Bach’.

  • 20u00 – 21u30: kerk van Carolus Borromeus (Antwerpen).
  • Entrée € 15,00 (voorverkoop: €12,00).

Voor reservaties: klik op deze link. Daar kunt u een formulier invullen om uw plaatsen te reserveren.

‘Waar goede muziek gemaakt wordt, heeft de duivel geen kans’ (Luther)

De Protestantse Cultuurkring Antwerpen (Procant vzw), wil met dit concert de enorme betekenis die Luther voor de cultuur, en m.n. voor de kerkmuziek heeft gehad, in de verf zetten. Luther vond dat het ‘Evangelie’ (= blijde tijding) het best tot z’n recht komt als het gezongen wordt. Dit leidde tot een enorme bloei van het muziekleven in de Duitse kerken en scholen, met als hoogtepunt het muzikale oeuvre van Johann Sebastian Bach. Zij gaf daarom Willem Ceuleers (1962) de opdracht een cantate te componeren om het Lutherjaar te vieren. Het werd een koraalcantate op het lied ‘Dankt, dankt nu allen God’, waarbij de drie strofen de zelfreflectie van de Kerk (die vijf eeuwen met een diepe breuk heeft geleefd) kadert. Deze cantate gaat tijdens dit concert in première. De muziek is gecomponeerd in de muzikale stijl (‘taal’) van Bach, die – gezien de blijvende interesse in diens cantates en passies – ook de mens van vandaag nog aanspreekt. Ook Bach’s cantate op het lutherlied ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ (BWV 80) staat op het programma, alsmede enkele van zijn koraalbewerkingen voor orgel.

* 28 oktober 2017, 20u, Carolus Borromeuskerk Antwerpen.
* €15 (vvk €12): info en reservatie: www.luther2017.be/concert

* Uitvoerenden: The Antwerp Baroque Orchestra & Het Groot akkoord o.l.v. Emmanuel Van Kerckhoven: www.hetantwerpsbarokorkest.be

* Duiding: Dr. Dick Wursten (causerie: ‘Zonder Luther geen Bach’)

Meer info op de website van Procant.

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *