Manufactors, Play, Woodwind

Opstart barokhobo atelier

 

LINK NAAR CROWDFUNDING CAMPAGNE

“Sinds ik op mijn 5e de Matthäuspassie van Bach hoorde, ben ik geboeid, gefascineerd en ontroerd door de warme en diepgaande klank van de barokhobo. Na barokhobo te leren spelen en er rietjes voor te maken, wil ik nu graag de volgende stap zetten: zelf barokhobo’s maken. Het enige wat me ontbreekt is het materiaal want de zin, passie, advies en atelier-ruimte zijn er al! Ontdek hieronder hoe je me kan helpen zodat ik van start kan gaan.”

2353f35b320cc93e80aaa953a5a14cb8

“Dit is een foto van een repetitie in Parijs in een klavecimbel-atelier. Ik was echt onder de indruk van de ruimte! Zoals je kan zien valt er altijd wat te verbeteren aan het rietje..”

Waarvoor dient het bedrag?

“Dit is het materiaal dat ik nodig heb:

metaaldraaibank van Myford (tweedehands €1000) – heb ik al op het oog
hout- en metaalbeitels (€250)
bril: (€100) –> voorbeeld: https://www.ecosia.org/images?q=bril+metaaldraaibank
voorraad buxushout – 100 jaar oud & 20 jaar gedroogd (€500)
boren (€150)
boormachine+boorstandaard (€300)
conische ruimers (€600)
veiligheidsmateriaal (€100)
Toen ik ongeveer 3 jaar geleden de kostprijs van al het materiaal en een atelier optelde, schoof ik het idee even opzij. Ik had toen als 15-jarige naast de barokhobo nog zoveel instrumenten (hobo d’amore, hobo da caccia, blokfluit in 415Hz, klassieke hobo) en rietenmateriaal (vormsnijder en schaver) nodig, dat het echt niet op mijn prioriteitenlijstje paste. Intussen staat het bovenaan mijn lijstje. Als deze crowdfunding een succes wordt, kan ik er meteen volledig voor gaan! … in plaats van eerst eens een ‘barokhobo’ zonder gaatjes te maken omdat ik nog geen ruimers en boren heb … :)”

330658c5abfd6587a449cc4ea7689b65

Mijn tweede ‘draaidag’…

Over de projecteigenaar Nele Vertommen

In de eerste plaats ben ik een barokhoboïste; ik speel veel concerten en wil dat nog uitbreiden. Daarnaast doe ik ook veel andere dingen, maar alles hangt wel samen met die passie.

Hier mijn basislijstje: concerten spelen, lesgeven, rieten maken, brieven schrijven, les volgen (master), veel in de natuur zijn, gezellig bijbabbelen met een tasje thee, zingen en blokfluiten, concerten organiseren …

Ik ben op mijn 15de al begonnen aan het conservatorium van Brussel bij Marcel Ponseele en kreeg in dat jaar mijn eerste professionele concerten. Na mijn Bachelor-proef voelde ik dat het een goed moment was voor een nieuwe/extra uitdaging. De meesten van mijn leeftijd (toen 17 jaar), gingen toen ook aan een nieuw hoofdstuk beginnen! 🙂

Te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/nele.vertommen

3ad0264be5b7a68599ee1f059bd51041

Op tournée met Collegium Vocale! We speelden de Mattheüs-Passie van Bach.

“Hieronder mijn cv zoals het in programmaboekjes te vinden is:”

Nele Vertommen (°1999) werd reeds als 5-jarige geboeid door oude muziek, bij het horen van de Mattheüs-Passie van Bach. Het was haar meteen duidelijk dat ze deze muziek ook wilde kunnen spelen en zo startte ze op haar 9de met hobolessen aan de muziekschool van Haasrode bij Korneel Alsteens. Wat later volgde ze ook masterclasses bij oa. Joris van Den Hauwe, Luk Nielandt, Karel Schoofs, Albrecht Mayer etc.. . Wanneer ze na 2 jaar spelen ontdekte dat die prachtige hobo-solo’s uit de Mattheüs-Passie eigenlijk voor de barokhobo geschreven werden, ontstond het idee om barokhoboïste te worden. Uiteindelijk is Nele op haar 14de begonnen met zelfstudie voor barokhobo, waarna ze zich op 15-jarige leeftijd studente kon noemen aan het Koninklijk conservatorium van Brussel, in de klas van Marcel Ponseele. In juni 2017 was ze klaar voor haar Bachelorproef die ze met grote onderscheiding behaalde. Ondanks haar jonge leeftijd wordt ze frequent gevraagd bij ensembles als Il Gardellino, Collegium Vocale Gent, Les Bourgeois, La Chapelle Harmonique, Margaretha Consort, Van Wassenaer, Musica Gloria, The New Baroque Times, Currende enz. en richtte ze het ensemble “Albero Magistrale” op waarmee ze eind april voor het eerst concerteerden met een programma van J.S.Bach en J.M.Molter. Eind augustus 2017 was ze artieste in residentie op het Oostenrijkse festival “Trigonale”.
Sinds kort volgt ze ook zanglessen (bv. masterclass in Urbino) en krijgt ze als zangeres haar eerste opdrachten aangeboden in het professionele circuit.

 

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *