Concerts

Charlotte’s Delight

 

Concert met muziek uit de Renaissance

Zondag 18 maart 2018

11u

 Galerij De Zwarte Panter

Hoogstraat 70 – 74
2000 Antwerpen

Tickets : bomencomite@gmail.com

BE17 9731 8040 9021

Voorverkoop €15 Kassa €17

Schermafbeelding 2018-02-24 om 16.31.00

“Wij nodigen je van harte uit op een concert van renaissancemuziek door het ensemble Charlotte’s Delight op zondagochtend 18 maart, 11u. Dit concert gaat door in het prachtige kader van de historische kapel van Galerij De Zwarte Panter.

Charlotte’s Delight bestaat uit een zangeres en vier bespelers van de viola da gamba. De naam van het ensemble, gebaseerd op een muziekstuk van Tobias Hume, verwijst naar de Charlottalei in Antwerpen. De wettelijke nasleep van de strijd om de bomen in die straat is nog aan de gang. Momenteel loopt nog een zogenaamde milieustakingsvordering, waarin een uitspraak ten gronde zal gedaan worden. De opbrengst van het concert wordt integraal gebruikt voor de kosten van deze wettelijke procedure.

De ervaring van de strijd in onze buurt om de bomen in de Charlottalei te behouden resulteerde in Luchtzaak, een burgerinitiatief dat in de toekomst van heel dichtbij de kwaliteit van de lucht in onze stedelijke omgeving wil volgen en zich wil inzetten om herhaling van dergelijke zinloze bomenkap te voorkomen.

Als je het concert wil bijwonen volstaat een e-mail met vermelding van het aantal personen, gevolgd door betaling naar het rekeningnummer van het bomencomité.

Wij hopen je te ontmoeten op 18 maart!”

Charlotte’s Delight brengt een gevarieerd programma van muziek uit de late Renaissance, meer bepaald de 15de en de 16de eeuw.

In de Renaissance werd in Europa verrassend veel over en weer gereisd, ook en zeker door muzikanten. Er was daardoor veel onderlinge muzikale beïnvloeding tussen verschillende landstreken. Een Spaans villancico, een Frans chanson en een Italiaans madrigaal vertoonden naast de evidente verschillen ook veel overeenkomst in muzikale schrijfwijze. Daarom heeft de Europese renaissancemuziek haar duidelijk herkenbare eigenheid.

Echte instrumentale muziek bestond toen nog (bijna) niet: de muziek was in eerste instantie gedacht vanuit de zangstem. We weten echter (uit geschriften, muziektraktaten en afbeeldingen) dat vocale muziek vaak door instrumenten werd ondersteund, en dat in veel gevallen vocaal gedachte muziek zelfs louter instrumentaal werd uitgevoerd. Een deel van ons programma bestaat dan ook uit vocale muziek, waarbij wij slechts één stem zingen en de andere stemmen spelen.

Daarnaast voeren wij een aantal werken uit, die zijn overgeleverd met alleen een titel maar zonder tekst. Vaak zijn die stukken overduidelijk niet bedoeld om gezongen te worden.

Niet alleen de instrumentale bezetting ontbreekt in muziekmanuscripten en -drukken uit de Renaissance, ook aanduidingen over te volgen tempo of dynamiek zijn er niet.

Charlotte’s Delight is als volgt samengesteld:

Alma Ooms, basgamba
Andoni Michelena, altgamba
Chris Magnus, sopraan
Eddy Moons, basgamba
Piet Van Steenbergen, diskantgamba

Vriendelijke groeten

Namens Luchtzaak

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *