Courses & masterclasses, Festival, Listen, Vocal

Incipit Polyphonia

 

Meer Stemmig Gent

Vicens 2

Catalina Vicens by Martin Chiang

Servir Antico – Catalina Vicens

Zaterdag 30 juni [22u] – Machariuskerk

Quizvraag: wat is het verband tussen Oscar Wilde en de polyfonie van de vijftiende eeuw? Antwoord: De Profundis. Voor Wilde was dit de (posthume) titel van een lange brief geschreven vanuit de gevangenis, ‘after long and fruitless waiting’ (de beginwoorden). Voor de polyfonisten was het de vaak op muziek gezette tekst van psalm 130, ‘Uit diepten van ellende’. Vijftiende-eeuwse ellende was zowel religieus als wereldlijk, want ook in de hoofse poëzie van die tijd was lang en vruchteloos wachten een centraal thema, amoureus gezucht en gesmacht inbegrepen.

Componeren is: het samenbrengen van uiteenlopende elementen tot een nieuw geheel. Het mag duidelijk zijn dat Catalina Vicens voor Servir Antico een bijzonder programma heeft gecomponeerd. De samenstelling van het ensemble zelf laat ook niets te wensen over: sopraan Hana Blaziková treedt aan, samen met tenor Marc Mauillon. Diens zus, harpiste Angélique Mauillon verzorgt, samen met Viva Bianca Luna Biffi op vedel en Catalina Vicens op portatieforgel, de instrumentale begeleiding van een uniek slotconcert.

***
Alamire handschrift

Incipit Polyphonia

Workshop amateurzangers

Ken je dat gevoel? Je zit in het publiek tijdens een concert en het begint te kriebelen: stond ik zelf maar op dat podium! Je luistert naar een opname en denkt: het moet toch heerlijk zijn om die muziek zelf te kunnen spelen of zingen…

De workshop Incipit Polyphonia! met Hendrik Vanden Abeele geeft je die kans. Heb je enige zang- en koorervaring hebt en hou je van oude muziek, dan mag je de gelegenheid niet laten voorbijgaan om een hele voormiddag de polyfonie van binnenuit te exploreren. Hendrik laat je delen in zijn jarenlange ervaring en laat je kennismaken met de gregoriaanse basis en de vele mogelijkheden van de meerstemmigheid. Meer info & inschrijving vóór 31 mei

***

Tiburtina Ensemble by Vojtech Havlek

Tiburtina Ensemble by Vojtech Havlik

Andere festivalconcerten

Dit jaar geven we de festivaldag opnieuw een feestelijke opmaat met een openingsconcert op vrijdagavond 29 juni door het vermaarde TIBURTINA ENSEMBLE en Barbora Kabatková.

Op zaterdag 30 juni kan u naar gewoonte genieten van vier zeer gevarieerde concerten! De heren vanCINQUECENTO brengen keizerlijke motetten van Luikse componisten mee uit Wenen! De in Gent geboren polyfonist Jacob Obrecht staat centraal in het concert van PSALLENTES en Hendrik Vanden Abeele. Huisensemble EL GRILLO en Inge Bollaert treden aan in megabezetting en wagen zich aan Thomas Tallis duizelingwekkende 40-stemmige motet Spem in alium.

***

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *