AMUZ, Listen, Play

AMUZ & EUBO launch GofBaroque

 

AMUZ (Festival van Vlaanderen – Antwerpen) en het European Union Baroque Orchestra (EUBO) slaan de handen in elkaar met GofBaroque, een Europees samenwerkingsproject in het kader van het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed 2018. Het EUBO, dat na de Brexit het Antwerpse concerthuis AMUZ als nieuwe uitvalsbasis koos, verzorgt op donderdagavond 31 mei mee de officiële opening van het stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert met een feestelijke concertavond in de Koningin Elisabethzaal.

#baroquebelongstoEurope
Een jaar lang viert Europa de diversiteit en rijkdom van haar erfgoed in al zijn soorten. Met GofBaroque (spreek uit als: go for baroque) willen AMUZ en het EUBO een breed publiek laten kennismaken met het rijke erfgoed van de barokmuziek. De baseline #baroquebelongstoEurope sluit ook mooi aan bij de intenties van de barok zelf, die in de 17de en 18de eeuw met zijn flamboyante, kleurrijke en expressieve versieringen, kunst dichter bij de mensen wilde brengen.

Het project omvat onder andere de concerten van het EUBO in AMUZ op 26 september en 28 november, het aanreiken van verschillende activiteiten aan leerlingen van het basis- en deeltijds kunstonderwijs, een dvd-opname van de voorstelling The argument of the trees gebaseerd op Vivaldi’s Vier jaargetijden en de Summer Academy voor jonge musici.

Onbevangen of geoefend
Een belangrijk onderdeel van GofBaroque is het educatieve traject. Het EUBO verzorgt en ondersteunt namelijk de uitdagende overgang tussen conservatorium en het professionele leven. Het geeft jonge getalenteerde musici uit alle Europese lidstaten de kans om gedurende een jaar deel uit te maken van het orkest en op die manier de nodige podiumervaring op te doen. Ze worden gecoacht door topspecialisten uit de oude muziek.

Maar ook voor kinderen uit de basisschool en voor jonge muziekstudenten heeft GofBaroque aandacht. EUBO neemt hen mee op een muzikale ontdekkingstocht die het jonge publiek op een creatieve manier laat kennismaken met een voor hen veelal onbekende kunstvorm.

“Dit project sluit naadloos aan bij de visie van ons huis. Deze jonge vocalisten en instrumentalisten specialiseren zich in de historische uitvoeringspraktijk en AMUZ heeft als concerthuis de cruciale taak om hen te introduceren binnen de internationale muziekscene. Ons hoofdingrediënt is echter ook het Europese muzikale erfgoed, dat we telkens opnieuw in een hedendaagse context plaatsen. We spelen dus graag een belangrijke rol als het aankomt op de valorisatie en uitvoering ervan.” Aldus Bart Demuyt, algemeen en artistiek directeur van AMUZ.

Andere partners in het project zijn Estonian Record Productions en het Duitse Kloster Michaelstein.

By



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *