Books, facsimiles & CDs, Keyboard

Antwerpen klavecimbelstad

 

Zopas publiceerde Museum Vleeshuis het even interessante als fraai uitgegeven boek Antwerpen klavecimbelstad. Twee eeuwen uitzonderlijke muziekinstrumenten uit Museum Vleeshuis | Klank van de stad.

Het is geweten: in de 17de eeuw was Antwerpen het epicentrum van de klavecimbelbouw, maar ook daarna bleven Antwerpse klavecimbels zeer gegeerd. In de loop der tijden heeft het Museum Vleeshuis een gevarieerde en kostbare collectie Antwerpse klavecimbels en virginalen opgebouwd die alleen al een bezoek aan het boeiende en sfeervolle museum de moeite waard maken.

Het corpus van het boek bestaat uit een uitgebreid artikel van conservator Timothy De Paepe die op zoek gaat naar de wortels en de redenen van het succes van de klavecimbelstad en daarna de instrumentenbouwers Ruckers en Couchet behandelt. Het boek bevat ook een beschrijving van de klavecimbels uit de collectie met daarbij telkens de provenance van elk instrument. Daarnaast zijn er ook korte, eerder subjectieve bijdragen van o.a. Jos Van Immerseel en Korneel Bernolet. Prachtig zijn de vele decoratieve detailfoto’s die het verhaal van een bijzondere collectie sprekend illustreren.

, , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *