Newsflash

Zefiro Torna summer 2018

 

Goed nieuws voor wie het deze zomer dicht bij huis zoekt: de komende maanden doet Zefiro Torna tal van festivals in eigen land aan. Van het sfeervolle Bos!festival bij Kortrijk tot oudemuziekfestivals als MAfestival in Brugge en Laus Polyphoniae in Antwerpen.
De muziek van Zefiro Torna duikt ook op in enkele bijzondere locaties. Niet te missen is het gloednieuwe Museum Hof van Busleyden, waar enkele soundscapes de rijke geschiedenis van Bourgondisch Mechelen mee illustereren.

Geluidskunst
Hedendaags Stadspaleis

Op 17 juni opende het state-of-the-art Museum Hof van Busleyden in Mechelen de deuren voor het publiek. Zefiro Torna en geluidskunstenaar Bram Bosteels kregen de bijzondere opdracht enkele ruimtes te voorzien van een passende soundtrack. Bovendien vormt het kunstwerk dat Anne-Mie Van Kerckhoven maakte voor de productie Plus Nulz Regretz de blikvanger in de kamer rond Margareta van Oostenrijk.

Vanaf september kan u het museum ook ontdekken door de ogen en oren van Jurgen De bruyn, aan de hand van een op maat gemaakte audiotour. (foto © Sophie Nuytten)

Augustinus in Extase

In het kader van Antwerpen Barok 2018 en de 400ste verjaardag van de Sint-Augustuskerk creëerde Zefiro Torna een klankinstallatie in opdracht van AMUZ. Geluidskunstenaar Bram Bosteels vond zijn inspiratie in de symboliek van Augustinus’ visioen geschilderd door Van Dyck. Hij verwerkte unheimliche geluiden van ‘geprepareerde’ duiven die het licht opzoeken in een verlaten koeltoren met het 17e-eeuwse motet ‘O si quando videbo gaudium’, uitgevoerd door sopraan Annelies Van Gramberen en theorbespeler Jurgen De bruyn.
De kosmische ‘Sonore Schets’ is van 03.07 tot 10.12.2018 te beluisteren in AMUZ.
Bekijk hier alvast de trailer van Sonore Schets I – Augustinus in Extase

Sonorous Sketch I / Augustine in Ecstasy – trailer from Zefiro Torna on Vimeo.

Zomerfestivals

Bos!festival
07.07.2018, 20:50 – Provinciaal Domein Bergelen – Gullegem (Uitverkocht)

Het eclectische Bos!festival is een sfeervol alternatief voor de grote zomerfestivals.
Net voor zonsondergang brengt het hybride collectief een vervoerend programma over de kracht van planten en kruiden, verwijzend naar oude tradities, Noorse Eddasagen en poëzie van Emile Verhaeren. En dat midden in het struikgewas.
De CD Balsam, opvolger van de succesproducties Les Tisserands en O, Monde Aveugle!, verschijnt begin december bij Antarctica Records. (foto © Wilde Westen)

Museumnacht Antwerpen
04.08.2018, 20:00 | 21:30 | 22:30 – Rubenshuis, Antwerpen

Tijdens de Antwerpse Museumnacht brengen Lore Binon, Benjamin Glorieux en Jurgen De bruyn een ode aan de nacht, met barokmuziek van o.a. Kapsberger, Dowland and Bach. Een stem snijdt door het duister vergezeld van atmosferische klanken op theorbe, luit, cello en electronics. Dé gelegenheid om de vernieuwde collectie van het Rubenshuis te ontdekken.

MAfestival 2018
05.08.2018, 11:30 – Schuur Ter Doest, Lissewege
MAfestival 2018 speurt naar vrouwenstemmen in de muziek. Naar inspirerende figuren, zoals de beeldschone Laura, de muze aan wie Petrarca zijn Canzionere opdroeg. Of charismatische stemmen, zoals die van frontvrouw Annelies Van Gramberen. Samen met Zefiro Torna en het Frank Vaganée trio brengt ze Petrarca’s onsterfelijke verzen tot leven. (foto © Anna Van Aerschot)

25 jaar Laus Polyphoniae
22.08.2018, 20:00 & 22:15 – Amuz, Antwerpen

Na Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechïe, is Antwerpen aan de beurt voor een volgende Lassus Grand Cru. De eerste voorstelling om 20u was in een mum van tijd uitverkocht, maar acteur Stefaan Degand en contratenor-sommelier Steve Dugardin nemen u later op de avond met plezier nog eens op sleeptouw tijdens deze muzikale wijndegustatie.

Stem op 16 augustus af op Klara voor de live-uitzending rond de opening van Laus Polyphoniae. Jurgen De bruyn brengt er samen met Dimos de Beun en Lieselot De Wilde enkele liederen uit het unieke Leuven Chansonnier.

De Bijloke Zomerbar
19.08.2018, 16:00 – Muziekcentrum De Bijloke (tuin), Gent (Gratis)

Vlij u neer met de voeten in het gras en een fris drankje in de hand. Elly Aerden, Jowan Merckx en Jurgen De bruyn brengen Spaanse mirakelgezangen, Occitaanse troubadoursliederen en oude Vlaamse ballades in de gezellige binnentuin van Muziekcentrum De Bijloke.

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *