Concerts, Festival, Listen

BarokFest Alden Biesen

 

Zondag 7 oktober: BarokFest (Alden Biesen)
11u Aperitiefconcert
Orkest van de Bach Academie Alden Biesen o.l.v. Wim Brabants
– Unico Wilhelm van Wassenaer: Concerto armonico nr. 1 in G
– Antonio Vivaldi: Concerto voor blokfluit, strijkers en b.c. RV 442 in F
– Unico Wilhelm van Wassenaer: Concerto armonico nr. 2 in B
– Giovanni Battista Pergolesi (?): Concerto in G voor traverso, 2 violen en b.c.
– Unico Wilhelm van Wassenaer: Concerto armonico nr. 5 in f
15u Cantateconcert (J.S. Bach)
Koor en orkest van de Bach Academie Alden Biesen o.l.v. Luc Ponet. Vocale solisten: Karlijn Noten (sopraan), Rob Cuppens (contratenor), Teun Michiels (tenor) en Joris Grouwels (bas-bariton)
– Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust, BWV 170
– Lobet den Herrn, BWV 230
– Schweigt stille, plaudert nicht, BWV 211
Nog een belangrijk detail: in de Gunnerusbibliotheek (Trondheim, Noorwegen) bevonden zich acht anonieme vioolconcerti. Sigurd Imsen (barokviolist, http://www.sigurdimsen.com) lanceerde vorig jaar een oproep via Facebook om deze concerti te identificeren.
Zes hiervan werden geïdentificeerd (waaronder componisten als Heinichen, Locatelli en Vivaldi), maar de twee overige niet.
Wim Brabants : “Ik ben ervan overtuigd dat deze van Van Wassenaer zijn, maar kan natuurlijk niets bewijzen. De kopieën werden geschreven op papier, afkomstig van Alkmaar.”
Als encore van het aperitiefconcert wordt één deeltje uit deze concerti uitgevoerd (Gunnerus XM 141, Largo).

De Bach Academie Alden Biesen is een uniek artistiek project voor de (Eu-)regio en voor Vlaanderen. Ze werkt onder leiding van haar artistiek directeur Luc Ponet inmiddels het vijfde seizoen af. Opgericht in 2011, met de eerste concerten in 2012, ontwikkelde dit initiatief zich al heel snel tot een succesvolle vaste waarde in het concertleven van de Euregio Maas-Rijn.

Solisten, koor en orkest – on period instruments – geven weer klank aan de rijke 17de en de 18de eeuwse muzikale traditie van de Landcommanderij en de Duitse Orde, gevestigd in het graafschap Loon en in het prinsbisdom Luik, een traditie met een Europese dimensie. Barokmuziek en J. S. Bach staan centraal in de programmatie, terwijl de Landcommanderij Alden Biesen, het Europees cultuur- en congrescentrum van de Vlaamse gemeenschap in Bilzen, de vaste concertlocatie is.

De programmatie steunt op vijf pijlers:

  • Passieconcert op Palmzondag en op Goede Vrijdag
  • Barokopera in mei (vanaf 2019)
  • Internationale Zomeracademie van 11 tot 15 augustus
  • BarokFest Alden Biesen op de eerste zondag van oktober
  • Kerstconcert op de zaterdag voor kerstmis.Naast een vaste samenwerking met dirigent/organist Luc Ponet wordt regelmatig samengewerkt met gastdirigenten als Sigiswald Kuijken, Bart Naessens, Vittorio Ghielmi, e.a.. Er wordt in de bezetting van koor en orkest, maar ook in de keuze van solisten, gestreefd naar een evenwicht tussen professionele ervaring en jong talent. Dit is ook de voedingsbodem voor de jaarlijkse zomeracademie (voor koor, barokorkest, orgel) waarvoor gereputeerde docenten en coaches worden aangetrokken.
De Bach Academie Alden Biesen is een initiatief van Organum VZW
p.a. Landcommanderij Alden Biesen Kasteelstraat 6, 3740 Rijkhoven – Bilzen (B) info@organum-aldenbiesen.be – www.organum-aldenbiesen.be

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *