Festival, Listen

Retteketet Muziekkabinet : concerten uitgelicht

 

Mario Sarrechia 

(zaterdag 24 november, 10:30, Museum Vleeshuis)

De Belgische klavecinist Mario Sarrechia legt zich al jaren toe op de muziek gerelateerd aan de beroemde klavecimbelbouwers uit de Ruckers-familie. De stad Antwerpen speelt daarbij een belangrijke rol, aangezien de stad in deze periode een culturele bloei beleefde met als belangrijkste speler de schilder Rubens. Maar ook muzikaal trok de stad hoge ogen en daar waren  deze klavecimbelbouwers mede voor verantwoordelijk. Hun instrumenten hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de verdere klavecimbelbouw-traditie, vooral dan in Frankrijk. Eén van deze instrumenten is het  ‘Moeder en Kind’-virginaal, waarvan een kind (een zogenaamd “weesje”) in de collectie van Museum Vleeshuis is opgenomen. In een lecture-recital zal Sarrechia een link leggen tussen de vernuftigheid van deze instrumenten en welke gevolgen deze hadden voor de muziek die hiervoor geschreven werd. Bijzonder is hoe de traditie van de familie Ruckers zich heeft doorgezet in bijvoorbeeld het unieke instrument van Johannes Dulcken dat zich eveneens in de collectie van het museum bevindt.

Sospiri Ardenti

(Zaterdag 24 november, 14:00-15:00, Museum Vleeshuis)

De naam “Sospiri Ardenti” (gepassioneerde zuchten) komt uit een liedbundel van de 17de-eeuwse componist Giulio Caccini.  Het ensemble Sospiri Ardenti werd gevormd in 1998 om de passie van de leden – muziek uit de laat-16de tot vroeg-18de eeuw – op een levendige manier over te brengen. 

Julie Comparini, Ellen Delahanty, Jurgen De bruyn en Geert Geert Van Gele zijn afgestudeerd aan diverse conservatoria met specialisatie in historische uitvoeringspraktijk.  Naast optredens met dit ensemble hebben ze hun medewerking verleend aan de meest vooraanstaande ensembles oude muziek in Europa (o.a. Vier op’n Rij, Zefiro Torna, Capilla Flamenca, Ex Tempore, Weser Renaissance, Staatstheater Oldenburg).

Het ensemble brengt een programma rond het thema ‘Muziek voor de Antwerpse familie Duarte’.

Kate Clark

(Zaterdag 24 november, 17:00 – 18:00, Museum Vleeshuis)

Sinds 1988 heeft Kate Clark in heel Europa opgetreden en opgenomen als solist en met kamerensembles (Musica Ad Rhenum, Amphion Ensemble, Cantus Cölln) en orkesten (Freiburger Barockorchester, Concerto Köln, Deutsche Händel-Solisten, Rheinische Kantorei, Les Musiciens du Louvre , Le Concert Spirituel). Als hoofdfluitiste bij Les Musiciens du Louvre van 1994-2006 toerde ze  door Europa en de Verenigde Staten. Ze treedt regelmatig op in Australië als solist bij The Australian Brandenburg Orchestra, The Australian Chamber Orchestra of als artist in residence aan de University of Western Australia.

Kate Clark geeft lezingen en cursussen in Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Israël en Australië en doceert historische fluiten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze woont in Amsterdam met haar partner en hun twee zonen. Kate Clark is lid van het Attaignant Consort

Zij geeft een Masterclass en brengt een recital op renaissancefluit

Cannamella

(zaterdag 24 november, 20:00 – 21:10, Museum Vleeshuis)

Aline Hopchet richtte dit ensemble op in 2004. De naam Cannamella – oud-Italiaans voor zoethoutje, maar ook een klein rieten fluitje – geeft een mooie omschrijving van het ensemble met als basis blokfluiten en dubbelrietblad-instrumenten. Cannamella bespeelt het minder bekende repertoire uit de 16de, 17de en vroege 18de eeuw en werkt daarvoor projectmatig met een bezetting variërend van 2 tot 7 personen.

 

Het ensemble Cannamella  brengt naast muziek uit Rubens’ tijd ook de creatie ‘cantate in Monteverdi-stijl’ van Willem Ceuleers op tekst van Leen Huet.

 

 

 

Met één Festivalticket kan je alle concerten bijwonen. Er zijn slechts 100 zitplaatsen per concert.

Naast deze concerten is er nog een uitgebreid programma met een muzikale stadswandeling, een oude muziekmarkt, workshops en masterclasses en als feestelijke afsluiter : het wandelconcert in de Sint Jacobskerk te Antwerpen met leerkrachten en leerlingen van het DKO Antwerpen en Ma’go onder leiding van Wim Becu.

KOOP JE TICKET ONLINE

, , , , ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *