That 's us

vijf jaar Belgian Early Music Community – een terugblik

 

Op het Festival ‘Retteketet Muziekkabinet’ brachten we een eigenzinnige interpretatie van een muziekkabinet, een terugblik op 5 bewogen jaren Early Music.

Het begon in 2013 met de organisatie van de eerste traversodag in samenwerking met de Ma’go. Daartoe  werd de vzw ‘Eighteenth Century Flute Matters’ opgericht met de afkorting : 18FM

We startten met een eerste versie van de weblog 18FM.BE, met het ter ziele gegane tijdschrift Musica Antiqua als inspiratiebron. Er werd voor een eerste project samengewerkt met het ensemble Les Buffardins wat resulteerde in een toernee en de CD opname ‘Autour de Rameau’.

Al snel wilden we de doelstelling van de vzw ruimer formuleren, en we beslisten om de naam te wijzigen in ‘Belgian Early Music Community’, waarbij ‘community’ verkozen werd boven ‘society’. De website werd in een nieuw kleedje gestoken.

De vereniging zet voortaan in op de vier pijlers :

PRESENTATIE – PARTICIPATIE – PRODUCTIE – REFLECTIE

PRESENTATIE : met de website www.earlymusic.be brengen we nieuws en informatie over het concertleven in Vlaanderen, aan de hand van de nieuwsbrieven van ensembles als RedHerring, Terra Nova, Cannamella, Scherzi Musicali, Les Muffatti, …  en een concertkalender oude muziek, waarvoor we een samenwerking aangaan met Uit-in-Vlaanderen.

PARTICIPATIE : de traversodag 2014, Retteketet Muziekkabinet, … zijn gericht op participatie : amateur muzikanten meer mogelijkheden bieden om elkaar te ontmoeten en samen te spelen.  Enkele initiatieven zijn blijven steken :  het project JONG-KIEST-OUD om jongeren via een app of website kennis te laten maken met oude muziek,  het project OMAA, een oude-muziek-acadmie voor Antwerpen, de LTP early music map : een kaart om je te vertellen wie bij jou in de buurt instrumentlessen kan geven.   Veel succes heeft de European Instrument Makers Map.

PRODUCTIE : een eigen concertvoorstelling Bingo Papageno in 2015 voor dienstencentra en schoolvoorstellingen, gebaseerd op de Toverfluit van W.A.Mozart in bewerking voor fluitkwartet. CD-opnames en toernee van Frank Theuns en Les Buffardins in 2014 en 2017.  Een live captatie in het Museum Vleeshuis op de dag van de oude muziek , en een catalogus van het fluitkwartet (nog steeds gratis te downloaden als i-book)

REFLECTIE :  wij zijn gevoelig voor concepten als ‘zero emission musician’, ‘slow listening’, ‘mijn dagelijkse portie kunst’, … en we zien de oude muziek vandaag als een belangrijke schakel voor de culturele diversiteit in onze de samenleving.  We gaan partnerschappen aan, overleggen met spelers in het veld, en ambiëren het lidmaatschap van REMA, het Europees platform voor oude muziek.

Op al deze domeinen zijn we de laatste vijf jaar actief geweest. We hebben ons ledenaantal zien stijgen in 2017 tot 11 werkende leden, 16 aangesloten leden en 7 steunende leden. In 2018 is dit aantal niet gewijzigd.  Lidmaatschap van de vereniging was steeds gratis en werd automatisch vernieuwd.  Het aantal abonnees voor onze nieuwsbrief is wel gevoelig gestegen, naar 350.

Onze laatste verwezenlijking was  het oude muziekfestival Retteketet Muziekkabinet, een samenwerking met de Antwerpse academies, Ma’go, het Museum Vleeshuis, UA, de Sint Jacobskerk in het kader van Antwerpen Barok 2018 met enkele honderden bezoekers en deelnemers.

VIJF JAAR. Reden tot feesten ? Ik kijk met gemengde gevoelens terug op deze vijf jaar, maar ben vooral benieuwd naar hoe jullie er op terugkijken. En ik stel me de vraag : waar ligt onze toekomst ?

Muzikale groeten,

 

Axel De Schrijver

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *