Keyboard, Manufactors, Vleeshuis

Museum Vleeshuis : Erfgoeddag (2)

 

Ontmoet instrumentenbouwers en zie hoe ze te werk gaan.
zondag 28 april 2019 van 10:00 tot 17:00

Op Erfgoeddag hebben we muziekinstrumentenbouwers te gast. Je kan een klokkengieterij en een koperblazersatelier bezoeken. Een klavecimbelbouwer toont hoe hij een klavecimbel, een moeder- en kindvirginaal of een kistorgel bouwt. En leerling-instrumentenbouwers laten zien hoe ze luiten, gitaren of violen maken. Kom je ook een muzikaal hebbeding knutselen?

In de kelder

In de kelder vertellen onze gidsen hoe een klok gegoten wordt en ontdek je wat je nodig hebt om een koperblaasinstrument te maken. Je kan ook even uitrusten in ons danscafé of de attributen van fanfares en brassbands bewonderen. Onze kelder kreeg afgelopen maanden een grondige facelift, Erfgoeddag is een ideaal moment om eens een kijkje te komen nemen.

Op het gelijkvloers

Op het gelijkvloers vertelt en demonstreert de Ekerse klavecimbelbouwer Jef Van Boven hoe hij te werk gaat bij de bouw van een klavecimbel, virginaal of kistorgel.
Klavecimbelstudente Liselotte Sels zal ter illustratie een concertje geven op zijn moeder-en-kindvirginaal samen met Jef Van Boven die zelf de traverso bespeelt.

Liselotte Sels, foto door Frederik Beyens

Liselotte Sels, foto door Frederik Beyens

Momenteel, sinds november 2018, bouwt Jef Van Boven de allereerste kopie van het Andreas Ruckersklavecimbel uit 1605. Op onze website volgen we zijn vorderingen op de voet.

Eerste verdieping

Onze eerste verdieping biedt tijdens Erfgoeddag onderdak aan de studenten van twee opleidingen bij CMB (Centrum voor Muziekinstrumentenbouw) uit Puurs en Ilsa (International Lutherie School Antwerpen) uit Boom. Beide scholen demonstreren ter plaatse hoe hun leerlingen gitaren, luiten of violen leren bouwen.

Bovendien kan je een mooie expo bezichtigen van het CMB. Naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag in 2018 had het CMB een aantal fotografen gevraagd om zijn ateliers in actie op beeld vast te leggen. Deze tentoonstelling is een mooie artistieke interpretatie van de dagelijkse activiteiten in het CMB en van het fascinerende vak van instrumentenbouwer.

Wie zelf creatief aan de slag wil gaan, kan die dag ook enkele muzikale gadgets maken, naar eigen ontwerp.

Praktisch

  • zondag 28 april van 10 tot 17 uur
  • museumbezoek en activiteiten zijn die dag gratis
  • reserveren is niet nodig

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *