Books, facsimiles & CDs, Listen, Newsflash

Sollazzo Ensemble starts off with a unique CD release from Leuven Chansonnier

 

De muziek uit het Leuven Chansonnier ging vorig jaar tijdens Laus Polyphoniae in wereldpremière. Het kleine liedboekje dat in 2015  toevallig boven water kwam, is een belangrijke vondst. Het verdiept de kennis over de circulatie en receptie van het 15de-eeuwse wereldlijke lied en het is een nieuwe getuige van bekende composities. En het voegt niet minder dan twaalf onontgonnen composities toe aan het laatmiddeleeuwse muzikale repertoire.

Een meerstemmig repertoire van een uitmuntende kwaliteit dat samenvalt met het thema van Laus Polyphoniae 2019. Het zomerfestival van AMUZ [Festival van Vlaanderen – Antwerpen] staat dit jaar volledig in het teken van het culturele leven ten tijde van Maria van Bourgondië (1457-1482) die in de late middeleeuwen een van de machtigste vrouwen van West-Europa was. Haar intrigerende maar korte leven viel samen met een van de rijkste muziekperioden uit de late middeleeuwen.

Om de muziek los te maken van het handschrift en weer tot leven te brengen, worden alle vijftig chansons, met steun van de Vlaamse overheid, de komende jaren vertaald naar een reeks van vier cd’s op het label Passacaille. Tijdens Laus Polyphoniae wordt de eerste cd Leuven Chansonnier I gelanceerd. Het jonge Zwitserse Sollazzo Ensemble o.l.v. Anna Danilevskaia, momenteel ensemble in residentie bij onze Franse collega’s van het Festival d’Ambronay, neemt de wereldcreatie van alle franco-Vlaamse liederen op zich.

Sollazzo Ensemble is daarenboven eind augustus tijdens Laus Polyphoniae van de partij met  twee concerten. Op vrijdag 16 augustus opent het ensemble het festival met Bourgondisch repertoire met enkele sleutelmomenten uit het leven van Maria van Bourgondië. Hun tweede concert op dinsdag 20 augustus reconstrueert het leven van Johanna de Waanzinnige en haar legendarische liefde.

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *