Brass, MIM, Newsflash

Instrument van de maand : tenorhoorn

 

De zomer heeft ondertussen plaats gemaakt voor de herfst, maar ook voor talrijke nieuwe culturele en educatieve activiteiten. Zo stelt het MIM verschillende opties voor om de collecties van het museum met je familie, vrienden, collega’s of gewoon zelf te (her)ontdekken.

Activiteiten

Picture Festival
Van 2 tot 10 november 2019
Van 2 tot en met 10 november 2019 tonen we in het mim de tekeningen van Chloé Perarnau uit haar boek ‘Het Orkest’, in het kader van het Picture! Festival. In haar boek laat Chloé de dirigent van een orkest de wereld rondreizen om zijn orkestleden terug te vinden. De expo vindt plaats in de foyer op de vijfde verdieping en is gratis toegankelijk. Een workshop voor kinderen wordt voorzien op zondag 10 november om 15u (koop hier je toegangsticket).

In het kader van het festival vindt er op dinsdag 5 november om 12u30 nog een getekende concert plaats in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium. De toegang is gratis.

Meer info

Kerstatelier voor kinderen van 6 tot 12 jaar : Daar kwamen eens 3 koningen
Van 2 tot 3 januari 2020 – van 9u30 tot 16u30
Het mim biedt als het ware een wandeling doorheen de muziekgeschiedenis. Tijdens onze museumateliers kijken we met kinderen en jongeren naar muziek en zo ook naar wereld. Het is een vrijplaats voor ontdekking, verwondering en experiment. Een labo voor creatie en expressie. Een tijd voor ontmoeting en pret met elkaar. Een broedplaats voor klein en jong talent, voor wereld- en tijdreizigers. Een plek voor wie nieuwsgierig is, graag luistert, vertelt, maakt, lacht en toont. Elke schoolvakantie zijn er meerdaagse ervaringsgerichte museumateliers rond wisselende thema’s. De Museumcollecties vormen het uitgangspunt. Creatieve uitwerking vormt de rode draad. En het toonmoment de kers op de taart!

Meer info

Concerten

Middagconcerten
Van woensdag 2 oktober 2019 tot en met woensdag 22 april 2020
De « Middagconcerten » werden opgericht met als doelstelling een historisch overzicht van het kamermuziekrepertoire aan te bieden gaande van de barok tot de hedendaagse muziek, met een bijzondere aandacht voor werken van Belgische bodem. De concerten vinden elke woensdag van begin oktober tot april, tussen 12u30 tot 13u20, in de concertzaal van het mim plaats.

Meer info

Instrument van de maand

Tenorhoorn
Oktober 2019
Het instrument van de maand oktober is de tenorhoorn. Dit instrument is de vrucht van de verbeteringen voor de koperblaasinstrumenten die Adolphe Sax bedacht in de jaren 1840. De Belgische bouwer, die in die tijd verhuisde naar Parijs, probeert de Franse militaire muziek te moderniseren. Hij perfectioneerde de grote familie van de bugels, instrumenten met een mondstuk en vrij brede conische boring, deze instrumenten worden later bekend als de ‘saxhoorns’ .

Meer info

Varia

Traditionele muziek in België
Met het oog op conservering en archivering maakte het mim drie kort reportages over traditionele muziek in België. De eerste  volgt een eigenaardige bijeenkomst: de jaarlijkse wedstrijd voor de beste imitatie van het gebrul van een bronstig hert. De tweede reportage is gericht op de ‘Hanske Knap’, een lawaai-instrument waarmee  zangers zichzekf begeleiden terwijl ze van deur tot deur trekken om hun dorpsgenoten het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Deze traditie leefde vroeger sterk in de Antwerpse polders. De derde film vertelt het verhaal van de Crâmignon, een populaire dans in de provincie Luik. De video’smet Engelse ondertiteling zijn gepubliceerd op onsYoutubekanaal.

 

 

Muziekinstrumentenmuseum (mim)
Hofberg 2
1000 Brussel
www.mim.be
Facebook / Twitter / Instagram
Tel : 02/545.01.30
Email : info@mim.be

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *