Newsflash, Organ

Organum Imperiale

 

14, 21, 28 februari, 6 maart 2020
Landcommanderij Alden Biesen, Bilzen (B)

De viering van 800 jaar Landcommanderij Alden Biesen wordt ingezet met een reeks van vier unieke orgelconcerten. Daarvoor werden vier wereldsterren uitgenodigd, respectievelijk verbonden aan Windsor Castle (Verenigd Koninkrijk), Château de Versailles (Frankrijk), Frederiksborg Castle (Denemarken) en de Hofburg in Wenen (Oostenrijk).

Tijdig reserveren is de boodschap!
Per voorstelling zijn er slechts 200 zitplaatsen beschikbaar.

Tickets: 18 euro – inclusief afsluitend drankje
Online reservatie en betaling via http://aldenbiesen.eventbrite.com

Het idee voor deze concertreeks kwam van huisorganist Luc Ponet, artistiek directeur bij Organum Alden Biesen vzw en o.a. bestuurder van het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst Nederland. “Deze orgelrecitals zijn een ode aan de oude muziek. De organisten van deze verschillende kastelen zijn top in hun genre. Alden Biesen haalt hiermee wereldklasse naar Bilzen”, aldus Ponet.

Op 14 februari concerteert Luke Bond, organist to the Queen, Windsor Castle (Verenigd Koninkrijk). Bond is één van de meest gekende organisten van Groot-Brittannië en luisterde onder meer de trouwplechtigheid van prins Harry en Meghan Markle op. Een unieke gelegenheid om hem op Valentijnsdag in België te horen spelen.

Op 21 februari is het de beurt aan Jean-Baptiste Robin, organist-titularis van het kasteel van Versailles (Frankrijk). Robin wordt aanzien als een van de meest prominente Franse concertorganisten en werd in 2010 aangesteld als hoforganist van de Koninklijke Kapel van het Paleis van Versailles.

Op 28 februari speelt Sven-Ingvart Mikkelsen, organist van het Frederkisborg kasteel te Denemarken. Mikkelsen is curator voor het historische Compenius-orgel uit 1610 en concerteerde reeds in verschillende landen. Hij heeft een aantal orgel-CD’s opgenomen, waaronder het complete werk van Nicolaus Bruhns, Georg Böhm en Nicolas de Grigny, evenals ‘400 years of Danish organ music’.

Op 6 maart sluit Martin Haselböck, organist van de Hofburg in Wenen, Oostenrijk de vierdelige concertreeks af. Haselböck staat bekend als een van de belangrijkste muzikale artiesten in de wereld van orgelmuziek. Geboren in Oostenrijk vervolledigde hij zijn studies in Wenen en Parijs. Na het winnen van enkele prestigieuze muziekprijzen werd hij bekend als solo-organist, en werkte onder meer met dirigenten zoals Claudio Abbado, Lorin Maazel, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti en vele anderen.

 Gesticht in 1220 door de Duitse Orde vervulde de Landcommanderij Alden Bieden een belangrijke rol als economisch, religieus, cultureel en sociaal hart binnen de ridderorde; een rol die 800 jaar later nog steeds van toepassing is.
Het Van Peteghem-orgel in de kerk van de Landcommanderij Alden Biesen

, ,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *