Newsflash

Spring announced: no borders, no limits

 

“Je vois fleurir, assis à ma fenêtre, 
L’humble lilas de mon jardin, 
Et son subtil arôme qui pénètre 
Vient jusqu’à moi dans le vent du matin.”
(fragment uit ‘A un Lilas’, François Coppée)

Het is nog even wachten op de eerste bloesems, maar Zefiro Torna kijkt al volop uit naar de ontluikende lente. De pracht én kracht van de natuur staan centraal dit voorjaar: in de zinnenprikkelende muziektheatervoorstelling BALSAM – een coproductie met Laika – en in het utopische PAST >| ORALE, dat Beethovens oeuvre in een filosofisch-ecologisch perspectief plaatst. Daarnaast vieren we Van Eyck en verkennen we de grens tussen klassiek en avant-garderock met de companen van Mauro Pawlowski.

Zefiro Torna wenst u een inspirerend en verfrissend 2020!

Zinnenprikkelend kruidenlabo

Het is bijna zo ver! Achter de schermen werkte Zefiro Torna de voorbije weken samen met theatergezelschap Laika – Theater der Zinnen aan de muziektheaterversie van BALSAM. Het wordt een zintuiglijke performance waarin de live muziek samensmelt met verrassende geuren en smaken, visuele én fysieke ervaringen. De toeschouwers zijn getuige van allerlei alchemistische processen: olie stolt druppelsgewijs tot eetbare parels, een bloem voelt elektrisch geladen, houtskool wordt een zoete lekkernij… De voorstelling gaat op 31 januari in première in Calais (FR), en toert daarna door Frankrijk, Nederland en België.

31.01-02.02.2020 – Le Channel, Calais (FR)Première
13.02.20, 20:00 – De Bijloke, Gent (concertante versie, uitverkocht)
11-15.03.2020 – Le Volcan, Le Havre (FR)
22.05.2020 – Operadagen, Rotterdam (NL)

Van Eyck tot Caravaggio

Voor het Van Eyckjaar laten sopraan Lieselot De Wilde en muzikanten Dimos de Beun en Jurgen De bruyn de muziek uit de tijd van de Vlaamse Primitieven weerklinken tijdens twee middagconcerten van Opera Ballet Vlaanderen. Later in het voorjaar staat dan weer de passie uit de vroeg-17de-eeuwse muziek, poëzie en schilderkunst in de kijker, tijdens een concert in het Franse Saint-Omer.

27.02.2020, 12:30 – Opera Antwerpen
28.02.2020, 12:30 – Opera Gent
26.05.2020, 21:00 – La Barcarolle, Saint-Omer (FR)

Beethoven in een nieuw perspectief

Er is geen ontsnappen aan: 2020 staat in de muziekwereld in het teken van Beethovens 250stegeboortedag. Zefiro Torna liet zich voor deze verjaardag inspireren door Beethovens drang naar vernieuwing en transponeert motieven uit zijn programmatische oeuvre naar de toekomst. Rode draad doorheen het project PAST >| ORALE is het thema natuur versus mens, maatschappij en wetenschap. Dat vertaalt zich in een utopisch ecosysteem ontwikkeld door het Space Ecologies Art & Design Network (SEAD), waarin de muziek mee vorm geeft aan een ecologie van microscopische levensvormen. Al even hybride is het muzikantencollectief: ‘klassieke’ musici delen het podium met artiesten als Pak Yan Lau, Frederik Croene en Birsen Uçar (bekend van Hydrogen Sea). Zij transporteren de toeschouwer ‘im glückliche Fahrt’ naar een nieuwe tijd en ruimte.

27.04.2020, 20:30 – LUNALIA, MechelenPremière
30.05.2020, 17:00 – Operadagen Rotterdam (NL)

De dingen die niet overgaan

Een collectief van dichters, muzikanten en artiesten – waaronder Jurgen De bruyn – brengt een hommage aan dichter-verteller Francis Verdoodt, die op 23 december 2018 overleed. Ze doen dat met teksten en muziek waar hij van hield, en die zijn warme stem terug oproepen.

29.02.2020, 20:15 – Stadsschouwburg, Mechelen
01.03.2020, 15:00 – GC ’t Blikveld, Bonheiden

Antwerp Spring Festival

Antwerpen is een muziekfestival rijker: begin mei gaat het Antwerp Spring Festival door in de net gerestaureerde Handelsbeurs. Voor Soirée Fantastique op 6 mei verenigt curator Mauro Pawlowski klassieke muziek met experimentele rock, met gastmusici als Zefiro Torna, Blindman en Gregory Frateur.

06.05.2020, 20:30 – Handelsbeurs, Antwerpen

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *