Books, facsimiles & CDs, Opera

Start with your ‘operatheek’

 

‘Operatheek’ brengt compacte boekjes over belangrijke opera’s en muziektheaterwerken naar aanleiding van toekomstige producties door Opera Ballet Vlaanderen.

Ieder volume is opgevat als een gids die de lezer inzicht geeft in de tekst en de muziek van het werk. De thematiek, het verhaal en het libretto komen allemaal aan bod. Tegelijk krijgt de lezer ook de ontstaansgeschiedenis mee, de cultuurhistorische context van het stuk en de meest recente ontwikkelingen in het musicologisch onderzoek. Tot slot zoomt elk boekje in op de grote muzikale en theatrale momenten van ieder werk.

Het eerste boekje van de reeks verschijnt op 14 juni a.s. Musicoloog Steven Vande Moortele (University of Toronto) breekt hierin een lans voor de Szenen aus Goethes Faust, het monumentale meesterwerk voor solisten, koor en orkest van Robert Schumann. In drie hoofdstukken gaat deze compacte gids achtereenvolgens in op Schumanns adaptatie van Goethes oorspronkelijke toneeltekst, de positie van de Faust-Szenen in Schumanns oeuvre en in de muziek van de negentiende eeuw, en de algemene opbouw en de muzikale hoogtepunten van het stuk.

Op 14 juni zou in Antwerpen de productie van Szenen aus Goethes Faust in première zijn gegaan, gedirigeerd door Philippe Herreweghe en in een regie van Julian Rosenfeld. Wat de kroon moest worden op het eerste seizoen van artistiek directeur Jan Vandenhouwe, wordt uitgesteld naar een later seizoen.

Dit eerste boekje in de reeks Operatheek, aanvankelijk bedoeld als verdiepende gids bij het programma voor de Faust-bezoeker, wordt nu los van deze productie gepubliceerd en kan zijn weg vinden naar een breder publiek.

Robert Schumann. Szenen aus Goethes Faust is niet enkel bedoeld voor de doorgewinterde operaliefhebber, maar zeker ook voor de melomaan in het algemeen en voor iedereen die één van de meest fascinerende personages uit de literaire canon op een andere manier wil leren kennen.

Lees hier een interview met Steven Vande Moortele over Szenen aus Goethes Faust.

Reeksredactie Operatheek
Camilla Bork (KU Leuven), Katherina Lindekens (Opera Ballet Vlaanderen), Steven Vande Moortele (University of Toronto), Jan Vandenhouwe (Opera Ballet Vlaanderen)

Voor meer informatie, contacteer Universitaire Pers Leuven
Veerle De Laet, veerle.delaet@kuleuven.be, tel. +32 16 32 81 26

Eerste volume in de reeks

Robert Schumann
Szenen aus Goethes Faust
Steven Vande Moortele

In het eerste deel van de reeks Operatheek breekt musicoloog Steven Vande Moortele een lans voor deSzenen aus Goethes Faust, het monumentale meesterwerk voor solisten, koor en orkest van Robert Schumann. In drie hoofdstukken gaat deze compacte gids achtereenvolgens in op Schumanns adaptatie van Goethes oorspronkelijke toneeltekst, de positie van deFaust-Szenen in Schumanns oeuvre en in de muziek van de negentiende eeuw, en de algemene opbouw en de muzikale hoogtepunten van het stuk. Inkijken >

€ 12,50, ISBN 9789462702356, paperback, 80 p., e-boek verkrijgbaar,  Operatheek 

 

By


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *