Artist in residence, Books, facsimiles & CDs, Woodwind

Diapason d’Or for Johann Sebastian Bach. Sonate e Partite per il Flauto Traversiere

 

Frank Theuns  en  Bertrand Cuiller  brengen samen  enkele sonates van Johann Sebastian Bach, afgewisseld met solowerk voor traverso.

“Op een zorgvuldig uitgekozen instrument laat Theuns de muziek heel oprecht klinken. Mooie tempi – niet te snel, een verademing! -, subtiele aanzetten maar ook fraaie melodische bogen (het andante uit de sonate in e BWV1034) en technische hoogstandjes (partita in a BWV1013). Het duidelijk aanwezige klavecimbel is een fraaie, evenwaardige gesprekspartner. Deze cd biedt intieme kamermuziek van Bach, puur en in alle eenvoud, zonder franjes. En toch meesterlijk. ”

Els Van Hoof  voor ‘De keuze van Klara’.

In tegenstelling tot veel van zijn tijdgenoten was J.S. Bach nooit van plan om fluitsonates of partita’s te componeren in sets van 6 of 12, zoals in die tijd gebruikelijk was (en zoals hij zelf deed voor viool, cello en klavecimbel). Bachs fluitsonates evolueerden over een periode van ongeveer 30 jaar tussen ca. 1717-1747, toen hij kennismaakte met de verschillende soorten fluiten die in die tijd in de mode waren, en verschillende zeer bekwame fluitisten ontmoette. De vraag welke fluitisten en fluitbouwers Bach gekend kan hebben, heeft een beslissende rol gespeeld bij de keuze van het programma op deze opname. Ter voorbereiding vergeleek en beoordeelde Frank Theuns de speelkwaliteiten van verschillende vroeg-achttiende-eeuwse fluittypen. Uiteindelijk koos hij voor een kopie van een fluit gemaakt door Pierre Gabriel Buffardin. De uitgebalanceerde, briljante, Italiaans aandoende klank van dit instrument paste perfect bij de eisen van dit repertoire. Buffardin was niet alleen een ongeëvenaard fluitist en een begaafd componist, maar ook een gerenommeerd fluitenbouwer die Bach in 1717 in Dresden ontmoet zou kunnen hebben …

(vertaald van website van Outhere Music – Ramée)

Frank Theuns is te gast bij Olav Grondelaers (Music Matters) op Klara op woensdag 17 maart om 13:30 u.

Praktisch?
Johann Sebastian Bach. Sonate e Partite per il Flauto Traversiere

Frank Theuns – Bertrand Cuiller

Buy now following this link : Ramée 1908

,

ByLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *