MIM, Newsflash

Newsletter MIM Brussels

 

‘Toots. The Sound of a Belgian Legend.’

Op 29 april 2022 vieren KBR en het mim de 100everjaardag van Toots Thielemans. Dit ketje uit de Marollen was een uitmuntend gitarist en één van de beste mondharmonicaspelers ter wereld. Van 22 april 2022 tot en met 31 augustus 2022 kan u terecht in de KBR voor een belevingsexpo waarin klank en muziek de hoofdrol spelen.

Meer info

Virtuele wandeling

Een virtueel bezoekje aan het mim? Ook dat is mogelijk nu, dankzij de steun van visit.brussels en Brussels Museums. Neem alvast een kijkje en ontdek van achter uw scherm de rijkdom die we graag met u delen. Hopelijk begroeten we u dan snel opnieuw binnen onze muren…

Klik hier

 

Het mim kleurt regenboog

Tijdens de Pride-periode, elk jaar in mei, wordt Brussel ondergedompeld in alle kleuren van de regenboog via het project RainbowCity.Brussels. Het mim, dat deel uitmaakt van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, toont zich solidair met de LGBTQIA+ gemeenschap.

Podcasts

Benieuwd wat er te beleven valt in het mim, maar niet meteen in de gelegenheid om een bezoekje in te plannen? Een alternatief of een voorsmaakje zijn onze podcasts, waarin een specialist u op sleeptouw neemt en vertelt over een deelaspect van onze collecties. We maakten alvast een aflevering met Jan Caeyers rond de instrumenten uit de tijd van Beethoven, en onlangs vierden we Piazzolla’s verjaardag in het gezelschap van bandoneonist Gwen Cresens. Bij het begin van de zomer mag u een episode over de mandoline verwachten, met de Belgische virtuoos Jefferson Louvat.

Meer info

Herinrichting van de zaal ’Geschiedenis van de muziekinstrumenten in Europa’

De exporuimte ’Geschiedenis van de muziekinstrumenten in Europa’ biedt een chronologisch parcours dat begint bij fluitjes uit de prehistorie en zo de geschiedenis doorloopt tot aan de experimenten met historische uitvoeringspraktijk van het einde van de 19e-begin van de 20e eeuw. In de vernieuwde opstelling worden de verschillende instrumentenfamilies vanaf nu nog beter vertegenwoordigd.

Meer info

Collecties

Verwerving van de sanzacollectie Boulanger-Bouhière

De sanza is een klein Afrikaans percussie-instrument. François Boulanger en zijn vrouw Françoise Bouhière hebben er de afgelopen 50 jaar bijna 600 stuks van verzameld. Het mim kon onlangs de helft van deze bijzonder rijke collectie verwerven dankzij de Koning Boudewijnstichting. De overige sanza’s werden aangekocht door het Musée de la musique in Parijs;  beide musea zullen de collectie nu verder onderzoeken en ontsluiten.

Meer info

Bladmuziek van de Fanfare van Monceau-sur-Sambre

Het mim kon de hand leggen op meer dan 400 muziekpartituren van de Fanfare van Monceau-sur-Sambre, een muziekvereniging die in 1874 in de streek rond Charleroi werd opgericht. Ze werden op het nippertje gered van de stapel oud papier…

Meer info

Instrument van de maand

In mei stellen we graag een Indonesische citer voor: de sasando. Het is een mooi voorbeeld van een traditioneel instrument dat ‘mee’ is met de tijd en tegenwoordig ook elektrisch versterkt wordt. U kan het komen bekijken in het mim, het krijgt tot het einde van deze maand een plekje in de vitrine van de Javaanse gamelan, in de expozaal ‘tradities in de wereld’.

Meer info

Activiteiten

Museumateliers in de zomervakantie

Tijdens de zomermaanden zetten we vol in op museumstages! In het mim maken 6-12 jarigen een reis rond de wereld aan de hand van instrumenten. De groten (12-15 jaar) leven zich uit in elektronische muziek in ‘Music Factory’.

Meer info

Andere

Restaurant en terras

Het restaurant en het terras op de bovenste verdieping van het mim zijn momenteel gesloten voor renovatiewerken. We houden u uiteraard op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden!

Praktische info

Muziekinstrumentenmuseum (mim)
Hofberg 2 – 1000 Brussel
02/545.01.30
info@mim.be
www.mim.beDinsdag – vrijdag : 9u30 – 17u
Zaterdag, zondag, feestdagen : 10u – 17u

By


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *